Gert: ”Man får höra många nostalgiska berättelser”

Gert: ”Man får höra många nostalgiska berättelser”

Om det är någon som kan återbruksmarknaden så är det Gert Andersen. I 47 år har han försörjt sig på att sälja begagnade bygg- och inredningsprodukter.

Man ser den gula skylten från E4:an, mellan Hyllinge och Nyvång. ”Brohaga byggmaterial” står det.  Här har Klippanbon Gert Andersen sålt begagnade bygg- och inredningsmaterial sedan 1984.

– Egentligen började det hela 1968. Då drev jag en bilfirma och en grillbar. En dag fick jag ett erbjudande om att köpa en miljon flamtegel från Glumslövs tegelbruk, berättar han.

Gert Andersen såg en affärsmöjlighet och slog till. Det blev grunden till ett tredje företag – Helsingborgs nya rivningsfirma. Han började riva och sälja begagnade byggnadsdetaljer.

Tegelpannor

Några år senare flyttades lagret till Åstorp, där han köpte drygt 10 000 kvadratmeter mark. I dag är området mycket större än så.

Mycket nostalgi

Allt man kan tänka sig till byggnader finns hos Brohaga byggmaterial. Det mesta är begagnat, men det finns också en hel del nya saker. Kunderna är både hemmapulare och stora byggföretag.

– Det är kul när folk går runt här och plötsligt säger ”Oh, en sådan där hade mina föräldrar när jag var liten!” Man får höra många nostalgiska berättelser, säger Gerts son Björn Jobs, som också jobbar i firman.

Trots att Gert Andersen hållit på så länge är han fortfarande förvånad över vad folk gör sig av med. Och rivningsfirmorna slänger än i dag för mycket, konstaterar han.

 Gert Andersson bland handfat Hos Gert får begagnade handfat och tusentals andra byggprodukter en andra chans.

Ibland beställer byggfirmor fel, då kan det hända att de säljer varorna till Brohaga byggmaterial. Eller som här, tre takkupor som inte kom till användning på grund av en tvist:

Takkupor

Gert Andersson säljer inte bara begagnat, han har också renoverat det egna hemmet med begagnade material. Och när företaget skulle få en ny lagerbyggnad använde han begagnade balkar.Gert Andersson