Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Fredrika: ”Jag får skylla allt på farfar”

När gamla hus renoveras eller rivs slängs ofta byggnadsdetaljer som är väl värda att rädda. Det vet Fredrika som driver Kullabygdens byggnadsvård.

– Jag får skylla allt på farfar. När jag var liten gnällde han alltid på att det inte gick att få tag på byggmaterial till farmors gamla gård utanför Arild. Och jag fick tidigt lära mig att endast linoljefärg dög.

Orden är Fredrika Ramsay Nelsons. Med farfars ord i minnet startade hon 2003 Kullabygdens byggnadsvård. Även Fredrikas mor var en influens. Mamma var intendent på Krapperup och klagade också på att det inte gick att få fatt i slaget tegel, handblåst glas och annat till slottet.

I Fredrika Ramsay Nelsons butik i Höganäs säljer hon de flesta detaljer till gamla hus, både originaldelar som räddats vid rivningar och ombyggnader och nytillverkade i tidstrogen stil.

Kunder från hela landet

Hennes första vinter var tuff men sedan spred sig ryktet om hennes butik. Om hon inte själv har det kunden frågar efter hänvisar hon till andra butiker. Alla får hjälp.
– Jag lär mig mycket av kunderna. De tipsar mig om sådant som jag inte har tänkt på att ta in.
I botten finns ett hållbarhetstänkande. Det hon säljer ska inte bara hålla i 10 år. Kunderna kommer från hela Sverige.

”Skulle till tippen, men kunde inte slänga”

Ibland, när Fredrika Ramsay Nelson kommer till butiken, står en låda med saker på trappan med en lapp: ”Skulle till tippen, men kunde inte slänga”. Medvetenheten om att det finns värde i gamla byggnadsdetaljer är stor i dag, tycker hon.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar