Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Cecilia: ”Det krävs en beteendeförändring”

Cecilia Larsson är CEO och grundare av Rescued Fruits, ett företag som gör nya produkter av frukt som annars skulle slängts.

Det slängs stora mängder mat varje dag både från hushåll, affärer och verksamheter. De flesta av oss tänker kanske att man inte kan påverka mer än det som man gör hemma. Sen finns det de som tar det ett steg längre som Cecilia Larsson, grundaren av Rescued Fruits.  Vi besökte Cecilia i Rescueds fabrik i Helsingborg och var lite nyfikna på hur allt startade.

– Det är ju ett så himla stort problem, ett så himla praktiskt problem och det är ett så himla onödigt problem, säger Cecilia om all den frukt som slängs idag.

En tredjedel av all frukt kastades

Det började med Marmeladmakeriet och en småskalig produktion av marmelad, men huvudidén i makeriet var tanken på att kunna göra någonting av restråvarorna från fruktindustrin i Helsingborg. Själva idén kom från Samuel West på ett idéforum. Cecilia Larsson blev sedan kontaktad när idén började ta form och Marmeladmakeriet skapades. Efter att ha rotat och undersökt bland fruktsvinnet förstod grundaren Cecilia Larsson vilka ofantliga mängder svinn det handlade om. En tredjedel av all frukt kastades och hon insåg att det var inte tillräckligt att bara göra marmelad.

– Vi insåg att vi inte kan göra det här så pass småskaligt, utan vi måste börja bygga utifrån något mycket större. Vi måste kunna ta hand om större volymer, vi måste hitta en produkt som konsumeras fortare och mer.

Marmeladen blev till juice

Det var på den vägen som Marmeladmakeriet blev till Rescued Fruits och marmeladen blev till juice. Frukten kommer från stora aktörer som ICA och Everfresh på Långebergavägen, 5 minuter bort från Rescued Fruits. Majoriteten av frukten som de får är sådant som inte kan säljas i butikerna, exempelvis för att det har haglat på en skörd och äpplena har fått små prickar på sig eller för att lådorna har blivit hoptryckta under transporten.

Det som driver Cecilia Larsson är kombinationen av den stora mängden frukt som slängs och resurserna bakom.

– Vi måste förstå vilka extrema konsekvenser det blir, inte av att vi slänger själva frukten, utan att vi slänger alla resurserna som har krävts för att odla frukten. Man slänger en tredjedel av arbetarnas tid, en tredjedel av vattnet som har använts och man slänger en tredjedel av åkermarken som istället skulle kunnat vara en skogsyta.

Cecilia Larsson har hittat en lösning på att ta hand om den frukt som skulle slängts i onödan, men vad tror hon det krävs för lösning för att minska på alla de prylar som slängs?

– Det krävs en beteendeförändring. Det jag tror är kruxet idag är att det inte är inkorporerat i den vanliga handeln. Det behöver bli cirkulärt, man ska kunna gå in på sina vanliga butiker där man vanligtvis köper sina kläder/prylar och även där hitta återvunna eller återbrukade saker. Kanske behövs det någon sorts kvalitetsgaranti? Så att man vet var sakerna kommer ifrån och att de är genomgångna och kollade.

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar