Talar du svinniska?
Har du bäst-före-snoozat idag? Eller meny-flexat? Eller upplevt en riktigt bra svinntage-middag? Här lär du dig de bästa nyorden på svinniska.
Livsmedelsverket har satt ihop en nyordslista med kreativa uttryck som kommer till användning när du pratar matsvinn. Här är några av våra favoriter:
#befrukta [be:fruktah’]
Att mixa en smoothie av frukten som håller på att bli för gammal.
#bäst-före-snooza [’bästföre-snoozah]
Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.
#kaoskomponera [’kaos:komp-ånerah]
Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.
#kylchilla [tjyyl:tjillah]
Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre!
#menyflexa [meny:fleksa’]
Att improvisera fram en annan måltid än den planerade …när livspusslet ändras.
#restbonus [rest-bon:hus]
Pengarna du tjänar på att inte att slänga så mycket mat
#restsamtal [rest-samtahl’]
Att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.
#studentskiva [student:skivah’]
Att skiva upp brödlimpan och frysa in. Bra för ensamhushåll.
#svinntage [svinn-tidjsch’]
När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.
#svinnventera [svinn-vent:era]
Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.
#vaskvägra [vassk-väg:rah]
Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta.
Visste du att…
- Under 2020 slängde varje nordvästskåning i snitt 19 kg ätbar mat.
- Det beräknas kosta varje hushåll mellan 3000 och 6000 kr per år.
- Det motsvarar 1 pizza per person, rakt ner i soptunnan – varje vecka!