Ta hand om dina rester
Gårdagens rester kan bli ännu godare med några enkla knep. Vad sägs om omelett, banankaka eller glass?
- Gör matlådor av överbliven mat.
- Använd skrumpna grönsaker i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
- Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal.
- Stek. Tråkiga äpplen kan stekas i lite smör, kanel och honung. Gårdagens kokta potatis får nytt liv om de steks i smör och lite kryddor.
- Baka banankaka av bruna bananer. Eller skär ner dem i bitar och frys in. Använd sen i smoothie eller ät dem direkt som de är.
- Ät fler delar av grönsakerna. Den hårda delen av broccolin eller vitkålen kan ätas om den får koka längre, vissa grönsaker kan ätas med skalet på.
- Gör egen buljong på de grönsaksdelar du inte vill tillaga.
- Häll den överblivna smoothien i glassformar och frys in. Njut sen av din hemmagjorda glass!
- Ha tapaskväll. Använd resterna som blivit över från veckan.
- Tänk danskt – gör smörrebröd: Toppa brödskivor med dina rester.
- Mjukt bröd som börjar bli torrt kan få bli till skorpor, knäckebröd, krutonger eller ströbröd.
- Gör omelett. Var kreativ, det mesta funkar att ha i!
- Riv ner resterna av osten och använd i gratänger, paj eller pizza.