Förvara maten rätt

Förvara maten rätt

Med små enkla knep kan du minska matsvinnet betydligt.

Ägg i äggkartong

Ägg som förvaras i kylskåp håller betydligt längre.

  • Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys.
  • Om du sänker temperaturen till 4 grader i kylen, kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl.
  • Ha en särskild plats i kylskåpet för den mat och dryck som behöver konsumeras snart.
  • Om maten har ett bäst-före-datum: Lukta och smaka innan du slänger. Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt.
  • Däremot handlar märkningen Sista förbrukningsdag om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Då ska du inte chansa. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.
  • Bäst-före-datumet på (okokta) ägg gäller om äggen förvaras i rumstemperatur. Om du förvarar äggen i kylskåpet håller de mycket längre,  minst en månad till.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window