Förvara maten rätt
Bara genom att ha rätt temperatur i kylskåpet kan du minska ditt matsvinn betydligt.
- Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar.
- Ha rätt temperatur i kyl och frys.
- Svinnventera: Gå regelbundet igenom hela skafferiet och ät upp det som håller på att bli gammalt. Kom ihåg att de flesta skafferivaror håller långt efter bäst-före-datum.
- Om du sänker temperaturen till 4 grader i kylen, kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl.
- Ha en särskild plats i kylskåpet för den mat och dryck som behöver konsumeras snart.
- Om maten har ett bäst-före-datum: Lukta och smaka innan du slänger. Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt.
- Däremot handlar märkningen Sista förbrukningsdag om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Då ska du inte chansa. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.
- Bäst-före-datumet på (okokta) ägg gäller om äggen förvaras i rumstemperatur. Om du förvarar äggen i kylskåpet håller de mycket längre, minst en månad till.