Reparera mera
Många klädesplagg, möbler eller prylar hade vi kunnat förlänga livet på genom att laga eller reparera.
Ett stort problem med hur vi konsumerar idag är att vi köper en massa prylar som vi använder under väldigt kort tid och sedan slänger. Kanske för att vi tröttnat på det eller för att det gått sönder.
Vi tar bättre hand om saker vi värderar högt
Ofta ger vi extra kärlek till de prylar som har ett högt värde för oss själva. Det kan vara en möbel man ärvt av sin farmor, en kvalitetsprodukt man sparat till länge eller kruka man själv drejat. Dessa prylar tar vi hand om varsamt. Vi putsar skinnskorna, oljar in teakbordet, vädrar ulltröjan, osv.
Billiga prylar av lägre kvalité triggar vårt slit-och-släng-beteende
Annat är det med prylar som har ett lägre värde för oss, som billiga prylar av lägre kvalitet som kanske inhandlas utan någon långsiktigt plan. Dessa prylar tar vi inte hand om på samma sätt och slit-och-släng beteendet kommer lättare fram. Det är lätt att tänka att det både är enklare och billigare att köpa nytt istället för att laga, men så är inte fallet när du tänker ur ett större perspektiv.
Kläder och skor är lätta att laga
Kläder och skor är exempel på saker som oftast går väldigt enkelt att laga antingen själv eller genom att lämna in till någon som kan. Förr i tiden var det vanligt att man lagade strumpor men nu köper man strumpor med lågt pris och som lätt går sönder och då slänger man det direkt. Men vi behöver vara rädda om det vi har. Alla kläder och prylar kommer ju någonstans ifrån. Oftast har de transporterats långa vägar och det har använts en hel del kemikalier, vatten, resurser och mankraft.
Så vårda dina prylar och laga dem så fort de börjar gå sönder så håller de länge till!
Tre tips på hur du kan bli bättre på att laga prylar som gått sönder:
- Tänk långsiktigt när du köper nya prylar
Köp saker av hållbart material som inte går sönder så lätt och som går att reparera. Både för att det kommer att hålla längre, men också för att du kommer värdera ditt köp högre och därmed ge det mer kärlek och omtanke. - Ta fram dina gamla hemslöjdskunskaper från grundskolan!
Oftast är det lättare än man tror att laga saker. Att sy fast en knapp eller spänna en skruv är väl ingen konst. Har du tummen mitt i hand så kolla med någon i din närhet eller anlita någon som kan hjälpa dig. Att, exempelvis, lägga pengar på att en sömmerska lagar dina kläder är ofantligt mycket billigare än att köpa nya plagg, om du räknar in hela klimatpåverkan av att ta fram ett nytt plagg. - Sök på nätet efter hur du kan reparera saker.
Det finns mängder med DIY-videoklipp (Do It Yourself) som tipsar om hur man lagar olika saker. Kanske sätter det igång din kreativitet så att du lagar fler prylar där hemma eller kanske gör om dem till något helt annat! Det är bara fantasin som sätter stopp.
Vad skulle du kunna göra för att konsumera smartare?
Vad gör du med dina klädesplagg som gått sönder? Eller med din rostiga cykel som fått punktering? På vilka sätt skulle du kunna tänka smartare för att undvika att dina prylar blir avfall? Eller är du kanske redan grym på att reparera dina prylar? Dela gärna med dig av dina händiga tips under hashtagen #längeleveprylen!
Ger arbetet rätt till RUT-avdrag?
Visste du att enklare lagningar och ändringar av textilier och kläder som görs i, eller i nära anslutning till, bostaden, till exempel i en gemensam tvättstuga, kan berättiga till RUT-avdrag?
Rutavdrag ges för att:
- tvätta, stryka och laga kläder, sängkläder, gardiner och avtagbar soffklädsel
- lägga upp kläder och gardiner
- sätta upp och ta ned gardiner i samband med tvätt eller lagning
- putsa skor