Från och med april har våra fakturor ett nytt utseende.

Läs mer
Gå direkt till innehåll
NSR AB
Sök

Förvandla en furubyrå

Se hur Ulrika förvandlar en gammal furubyrå med hjälp av lite tapetrester och färg. 

 Du behöver

  • 1 byrå
  • Grundfärg (0,5 l – vattenbaserad)
  • 1 pensel (gärna av god kvalitet – fråga i din lokala färghandel eller byggvaruhus)
  • 1 rollerset (roller samt målartråg)
  • ”Målarsticka” i trä (för att röra om i färgburken)
  • Färg/Kulör (0,5 l – vattenbaserad, halvblank rekommenderas för snickerier/möbler)
  • Tapetrester
  • Vävlim/Tapetklister – beroende på val av tapet (fråga för säkerhets skull i färghandeln/byggvaruhuset innan du köper lim och beskriv vad du ska göra – så får du rätt lim med dig hem)
  • Täckpapp (eller plast eller tidningspapper) för att skydda underlaget/golvet/mattan
  • 1 par arbetshandskar (för att skydda händerna – färgen är dock lätt att tvätta av i efterhand)
  • 1 dammsugare, 1 trasa, 1 skål med vatten (eventuellt Målartvätt – om byrån är målad tidigare), Slippapper (både fint och något grövre), Maskeringstejp

Till just den här byrån använde vi kulören NCS S 8000-N samt tapeten ”Borosan 14 EasyUp” nr 37725.

Så här gör du:

Steg 1: Städa & måla byrån

  1. Täck golvet/mattan med papper eller plast (återanvänd gärna tidigare använt täckpapp eller ta tidningspapper)
  2. Tvätta din målade byrå med målartvätt alternativt torka av/dammsug din obehandlade byrå (och byrålådorna)
  3. Skruva av beslag/knoppar och lägg dem åt sidan
  4. Slipa ytan med fint/grovt sandpapper, beroende på ytans skick – även knoppar/beslag om det behövs
  5. Torka av/dammsug bort slipdamm
  6. Tejpa eventuella kanter på byrålådorna om du inte vill riskera att ”kladda”
  7. Ta fram grundfärg, öppnare, ”målarsticka”, pensel, rollerset och handskar (om så önskas)
  8. Använd först penseln till att måla kanterna och ställen som är svåra att komma åt med roller. Grundfärg kan du stryka ut ganska tunt.
  9. Rolla nu resten av ytorna och in i kanterna också, i den mån det går.
    Obs! Eftersom lådorna på den här byrån tapetseras, behövs ingen färg på den ytan, utan endast slipad yta. Byrålådornas kanter målas dock, eftersom tapeten inte sträcker sig hela vägen ut (den här byråns lådor har fasade kanter).
  10. Dags att måla knopparna och för att underlätta hanteringen, valde vi att trycka fast dem på en bit kartong, med hjälp av skruvarna. På så vis kan de stå på rad och torka!
    Knopparna på den här byrån ville vi måla i samma färg som resten av byrån, men kanske du väljer att byta till helt nya eller låter de befintliga handtagen vara kvar? Du kan även välja olika färgerna till knopparna, för att de ska sticka ut ännu mer eller för att skapa mer effekt. Att måla ränder eller prickar på är ett annat förslag. Eller varför inte använda sprayfärgen som du har kvar efter att ha förvandlat glasburkar/glasflaskor?
  11. När du målat färdigt kan du stoppa penseln i en burk med vatten och torka av rollern med papper. Häll tillbaka eventuella färgrester i grundfärgsburken och stäng burken.
    Målar du grundfärg i samma nyans som slutkulören, kan du nu lägga in rollersetet i en plastpåse – tänk bara på att den ska sluta tätt, så att färgen inte torkar. På så vis behöver du inte skölja av med vatten förrän du målat helt färdigt.
  12. Grundfärgen bör torka några timmar innan du använder slutfärgen. Exakta anvisningar får du hos din lokala färghandel eller genom information på målarburken.
  13. Dags för slutfärg! Återigen; ta fram slutfärg, öppnare, ”spatel”, pensel, rollerset och handskar (om så önskas).
    Tips! Du kan beställa ”bruten” grundfärg, så att den har samma kulör/färgkod som slutfärgen. På så vis riskerar du inte att grundfärgen råkar ”lysa igenom” i vissa kanter/skarvar. Samtidigt sparar du på vatten/rengöring, när du använder samma pensel/rollerset för slutfärgen.
  14. Måla kanter och partier som är svåra att komma åt med pensel först, sedan rollar du alla ytor. De flesta kulörer behöver du stryka två gånger för att få bästa resultat. Slutfärgen kan strykas på rikligt.
  15. Tid att pausa och låta byrån torka – igen.
    Kanske det finns något annat att förvandla under tiden?
  16. Innan du slutmålar en andra (och sista) gång kan du se över byrån, ifall du eventuellt har missat någonstans eller ifall det fastnat skräp på ytan. Då kan du försöka få bort detta försiktigt med fint slippapper eller en liten ”färgskrapa”.

Tänk på att låta färgen och byråns ytskick torka ordentligt, innan du använder den. Du bör inte belasta den med tunga föremål på ca en vecka, för att bibehålla den fina ytan. Mer tips kring hur du skall gå tillväga får du hos din färghandlare.

Steg 2:  Tapetsera byrålådorna

  1. När lådornas färg har torkat är det dags att tapetsera! Du behöver då tapet, vävlim eller tapetklister, en pensel, hushållspapper och en våt trasa, sax (och eventuellt tapetserarkniv) samt blyertspenna.
    Till det här momentet behövs ingen hög kvalitet på pensel, den är mest till för att underlätta påstrykningen av limmet.
  2. Välj ut den tapet du önskar. Rulla ut hela rullen över lådorna, för att säkerställa att det finns tillräckligt. Till den här byråns lådor, som var relativt små, valde vi att rita och klippa ut varje del från ett arbetsbord.
  3. Placera första lådan på tapetrullens baksida. Dra med en blyertspenna så tätt intill de fasade kanterna som möjligt och skriv sedan lådnummer på tapeten, så att du har rätt mönsterföljd när du väl klippt ut bitarna.
  4. Lägg upp nästa låda direkt efter, för att få så bra ”mönsterpassning” som möjligt – om så önskas.
    På den här byrån valde vi att låta mönstret få ett naturligt ”avbrott” för att sedan återkomma på nästa lådfront.
  5. Måtta tapetbitarna på byrålådan i efterhand och gör eventuella justeringar, dvs. klipp eventuellt bort mer så att biten passar perfekt.
  6. Dags att ta på vävlim. Öppna burken och rör om (exempelvis med en ”målarsticka”). Använd en pensel och stryk över lim på både lådan och tapeten. Lägg därefter tapeten ovanpå lådan och stryk ut den jämnt över ytan, med hjälp av handen. Torka av eventuella limrester med våt trasa och sedan hushållspapper.
  7. När tapeten har torkat kan eventuella justeringar göras med hjälp av tapetkniv.
  8. För den som önskar ett ännu mer hållbart resultat, kan tapeten lackas med klarlack – vilket gör den lättare att torka av och hålla ren.
  9. I det här fallet valde vi att sätta på knopparna så snart tapeten torkat. Vi gjorde ett försiktigt hål med hjälp av knoppens skruv, innan vi tryckte in knoppen i hålet och skruvade fast den inifrån igen, med hjälp av skruvmejsel.
  10. Voilá – Din nya byrå är nu färdig!

Tips från prylfixaren Ulrika: Om byrålådorna är slitna, kan du även tapetsera dem inuti. Och om byrån skall placeras mitt i ett rum kan även baksidan tapetseras.

Fler återbrukstips >

Kontakta oss

Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40
E-post: kundservice@nsr.se

Kundservice öppettider

Måndag-onsdag 08.15-16.15
Torsdag 08.15-15.00
Fredag 08.15-16.15
Lunchstängt 12.00-12.30

E-tjänster

Samtliga e-tjänster och blanketter
Anmäl dig till våra digitala utskick

Postadress

NSR AB
251 89 Helsingborg

Besöksadress

Hjortshögsvägen 1
254 64 Helsingborg
Hitta till oss

Organisationsnummer

556217-4580

Snabblänkar