Förvandla dina jeans

Förvandla dina jeans

Jeans Släng inte dina jeans - förvandla dem! Här får du tips på vad du kan göra med dina jeans som du inte använder längre.

Har du några jeans som bara ligger där hemma i garderoben för att dem kanske blivit för små eller för stora? Eller har du tröttnat på dem? Eller har de kanske gått sönder? Då ska du kolla in de här inspirerande tipsen från Pinterest:

1. Klä om en möbel
Klä om en möbel med dina gamla jeans. Det behöver inte vara en stor soffa, det skulle kunna vara en sits på en pinnstol eller en pall.

2. Tillverka en mobilhållare
Genom att klippa av en bakficka på ett par jeans och att sy på en liten hängare så har du snabbt och enkelt en hållare till din mobil när den ska laddas.

3. Piffa till med brodyr
Om du har tröttnat på dina jeans kan du piffa till dem genom att brodera på dem. Eller varför inte sy på något märke eller måla på dem?

4. Gör en matta eller ett lapptäcke
Av olika jeans- och tygstycken kan man göra en häftig matta och har man bara små bitar jeans eller tyg kan man göra ett lapptäcke.

5. Skapa ett par unika jeans
Om dina jeans har gått sönder på något ställe kan du lappa ihop byxorna med andra jeansstycken. Då kan du få ett par unika, coola byxor.

6. Gör ett verktygsbälte
Om du klipper av benen på ett par jeans och endast sparar linningen och en eller båda bakfickorna så får du ett perfekt verktygsbälte.

7. Sy kuddfodral
Med samma teknik som när du gör ett lapptäcke kan du göra ett kuddfodral av stuvbitar. Mönster och utseende bestämmer du själv, bara fantasin sätter gränserna!

8. För små jeans – gör en kil
Om dina jeans, eller andra byxor, blivit för små kan du enkelt sätta en kil av ett annat tyg i sidan. Då får du ett par unika byxor som sitter som en smäck.

9. Gör en väska
Ett par jeans kan också bli en häftig väska, helt efter din egen smak och önskemål. Har du ett par hängselbyxor blir hängslena perfekta axelremmar.

10. Sy gosedjur
Med lite kreativitet kan några stuvbitar tyg bli vad som helst. Det skulle till exempel kunna bli ett gosedjur. En perfekt present till ett barnkalas!

11. Gör en plånbok
Av två bakfickor från ett par jeans och en dragkedja kan du göra en snygg plånbok.

Blir du inspirerad men inte har några jeans hemma, fråga runt bland dina vänner och familj om de har några eller kika hos second hand butikerna eller på loppis.

Fler inspirationstips och bilder på hur du kan återbruka kläder och textil hittar du på Pinterest.