Visst kan vi rädda mer till återvinning?

Att sortera ut och återvinna sitt avfall är en självklarhet för många. Ändå slarvar vi ibland. Ett paket med pålägg som blivit dåligt hamnar kanske i restavfallet istället för att innehållet läggs i matavfallet och emballaget i plastförpackningar. Tillsammans kan vi rädda tusentals ton kvar i kretsloppet!

Restavfallskärlet från villor i nordvästra Skåne innehåller bara 41 procent restavfall. Övriga 59 procent är främst matavfall, förpackningar och tidningar som hamnat fel. Om alla nordvästskåningar hade sorterat som man ska, så hade vi tillsammans kunnat minska restavfallet med 16 000 ton per år.

Varför är det viktigt?

När du sorterar ditt avfall så kan vi ta hand om det på ett miljöriktigt sätt och se till att de resurser som kan återvinnas stannar i kretsloppet.

Matavfallet rötas

Matavfallet du sorterar ut rötas och blir till biogas som driver våra sopbilar och stadsbussar samt biogödsel som ger näring till åkrar så att ny mat kan växa.

När du sorterar ut matavfallet är det viktigt att det bara hamnar matavfall i påsen. Plast och annat emballage ställer till det i anläggningen och orsakar driftstopp. Dessutom riskerar det att hamna plastbitar på åkrarna när bönderna använder biogödslet.

Tidningar och förpackningar återvinns till nytt material

Visste du att aluminium går att återvinna miljontals gånger? Det går åt 95 procent mindre energi för att göra en burk av återvunnen aluminium än av nyproducerat material.

Även glas kan återvinnas oändligt många gånger, men bara om det sorteras rätt. Därför är det viktigt att du enbart lägger förpackningar av glas i facket, inte till exempel dricksglas eller spegelglas då det är en annan glaskvalitet som ofta innehåller ämnen som kan förstöra återvinningen. Dessutom är det ju inte förpackningar.

Skaffa abonnemang som underlättar sortering

Med rätt abonnemang blir det lättare att sortera ut alla olika avfall. Bor du i Bjuvs, Båstads, Helsingborgs, Åstorps eller Ängelholms kommun kan du skaffa fyrfackskärl och sortera ut matavfall, restavfall, tidningar och förpackningar direkt vid din fastighet. Bor du i Höganäs kommun kan du skaffa abonnemanget som heter full sortering.

Visst kan vi hjälpas åt att minska restavfallet och öka återvinningen för en hållbar framtid?