Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Vintersäkra din sophämtning

Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att vägen fram till ditt avfallsutrymme eller avfallskärl röjs från snö och is.

När det är mycket snö är det extra viktigt att se till att gångbanan vid din fastighet och gångvägen in till avfallskärlen är framkomlig och halkfri. Tänk på att du kan bli ansvarig om någon halkar och skadar sig utanför din fastighet. Skotta därför undan snö och sanda marken.

Blöta matavfallspåsar fryser fast

Om det blir minusgrader kan papperspåsarna med matavfall frysa fast i kärlet för matavfall. Du ansvarar för att matavfallet är löst i kärlet och går att tömma. För att undvika fastfrysning kan du:

  • låta blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen
  • se till att papperspåsen är ordentligt stängd så att inget matavfall ramlar ur påsen ut i kärlet
  • låt matavfallspåsen frysa till ute innan det läggs i kärlet, ställ gärna en spann över så fåglar och andra djur inte kommer till
  • hålla kärlet rent – ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.

Är avfallet redan fastfruset?

Om avfallet har frusit fast i kärlet behöver du se till att kärlet går att tömma på tömningsdagen. Pröva att peta loss påsarna med ett kvastskaft eller liknande. Tänk på att ditt kärl töms redan klockan 6.00 och ända fram till 21.00.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close