Vill du bli en minimeringsmästare?

Bor du i Bjuvs, Båstads, Helsingborgs, Höganäs, Åstorp eller Ängelholms kommun och vill utmana dig själv och andra i att minska avfallet? Då ska du ansöka till Minimeringsmästarna - en Sverigekamp i hållbar livsstil.

I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla mot varandra i att minska sina avfallsmängder och leva mer hållbart. Alla kan bli en Minimeringsmästare. Så länge du är redo för en utmaning och är nyfiken på att lära dig nya grejer.

Nu söker vi deltagare i nordvästra Skåne

Tävlingen drar igång i september 2021 och vi söker deltagare i alla åldrar, med olika bakgrund och med vilken förkunskap som helst. Alla kan söka (pensionärer, studenter, barnfamiljer, boende i villa, radhus, lägenhet osv). Genom Minimeringsmästarna får du tips och inspiration så att du och din familj kan leva mer hållbart. Tillsammans når vi en nöjdpunkt och minskar på klimatavtrycket!

Hur går det till?

Under ett år ses deltagarna på träffar (digitalt eller på plats i nordvästra Skåne) med fem teman:

  • hållbar konsumtion
  • matsvinn
  • farligt avfall
  • delande
  • textil

Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar som ger poäng, till exempel att laga mat på rester eller handla second hand och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier.

Tävlingen pågår mellan september 2021 och oktober 2022. Den arrangeras av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I nordvästra Skåne är det vi på NSR som tillsammans med våra ägarkommuner håller i träffarna och kontakten med deltagarna. Du kan läsa mer på minimeringsmastarna.se.

– Genom att vara med i Minimeringsmästarna kommer du på ett roligt och lättsamt sätt minska din avfallsmängd och bidra till en hållbar livsstil.

– I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och 2020 slängde varje invånare i nordvästra Skåne 368 kg avfall. Genom att vara med i Minimeringsmästarna kommer du på ett roligt och lättsamt sätt minska din avfallsmängd och bidra till en hållbar livsstil, säger Tina Jörgensen, avfallsstrateg på NSR.

Hur ansöker jag till Minimeringsmästarna?

Senaste dagen för anmälan var den 15 september.