Tre NSR-kommuner på topp-10 i avfallshantering

För två år sedan tog Ängelholm hem förstapriset som bästa avfallskommun. Både förra året och i år blev det en andraplats. Utmärkelsen är branschorganisationen Avfall Sveriges ranking över de kommuner som är bäst i landet på avfallshantering.

På topp 10-listan placerade sig Båstad på 4:e plats, en rejäl höjning mot förra årets 35:e plats, medan Bjuv tappade två platser från 4:e till 6:e plats. Strax under hamnar Höganäs på en 14:e plats och Åstorp på en 15:e plats. Helsingborg hittar vi på plats 28 av Sveriges 290 kommuner.

Båstad och Höganäs klättrar i rankingen

– Extra roligt i år är att vi har två kommuner som klättrat. Höganäs som placerar sig på 14:e plats mot förra årets 39:e plats och Båstad som höjt sig från 35:e till 4:e plats, säger NSR:s renhållningschef Cecilia Holmblad.

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel gör att de nordvästskånska kommunerna placerar sig bra. En minskning av mängden mat- och restavfall med hjälp av fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar bidrar också. Men för att verkligen nå målet att sluta förbruka mer resurser än jorden kan ge, behöver alla regionens invånare vara med och dra sitt strå till stacken.

Om alla som bor i villor och flerfamiljsfastigheter i nordvästra Skåne hade källsorterat så som man faktiskt ska, hade vi kunnat minska restavfallet med 16 000 ton.

– Trots att alla invånare har möjlighet att källsortera hemma så gör inte alla hushåll det. Om alla som bor i villor och flerfamiljsfastigheter i nordvästra Skåne hade källsorterat så som man faktiskt ska, hade vi kunnat minska restavfallet med 16 000 ton. Det är dags att tömma restavfallspåsen nu, för visst vill vi hamna högst upp på prispallen igen, säger Cecilia Holmblad.

Varför ska man källsortera?

– När vi källsorterar sparar vi tillsammans på jordens resurser genom att tillvarata material. Det är en ganska enkel åtgärd när man som vi i nordvästra Skåne har källsorteringen hemma vid huset, säger Cecilia Holmblad.

Vem bidrar till att NSR placerar sig i toppen varje år?

– Det finns en långsiktighet i arbetet kring avfall i nordvästra Skåne och vi har varit tidigt ute med att sätta och uppnå tuffa mål. Jag vill rikta ett stort tack till alla invånare, politiker, tjänstemän, entreprenörer och våra egna medarbetare för arbetet ni gör. Nu måste vi hjälpas åt att källsortera ut det där sista så att vi kan fortsätta ligga i framkant, avslutar Cecilia Holmblad.

Om utmärkelsen bästa avfallskommun

Det är Avfall Sverige som för nionde året i rad delar ut priset för bästa avfallskommun. Underlaget har hämtats från Avfall Sveriges webbaserade statistiksystem Avfall Web och all statistik avser 2020. Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.