Shoppa hållbart och gratis på Återbygget

Idag är det Black Friday, en dag som hetsar till ogenomtänkt konsumtion av saker som vi oftast inte behöver. Det är inte hållbart och vi måste börja konsumera smartare. Som ett led i arbetet för ett hållbart samhälle lanserar NSR nu Återbygget - Ta och ge för ett hållbart hem.

Symbol för återbygget

På initiativ från personalen på våra återvinningscentraler smygöppnade vi redan i våras två bodar för återbruk av byggmaterial i Höganäs och Åstorp. I bodarna kan du t. ex. lämna fönster, dörrar, reglar, kakel och verktyg. Konceptet bygger på ta & ge principen, har du byggmaterial över kan du lämna in det och ser du något du behöver kan du ta med dig det.

Var finns Återbygget?

Återbygget finns på återvinningscentralerna i Höganäs och Åstorp. Nu öppnar vi även på återvinningscentralen i Ängelholm och inom kort också i Helsingborg. Om du bara ska besöka Återbygget  behöver du inte använda ett av dina fria besök. I Höganäs ligger boden utanför bommarna, i Åstorp och Ängelholm trycker du på knappen vid bommen så släpper personalen in dig.

Tips om du ska besöka Återbygget

  • Ska du lämna saker på Återbygget – packa dem sist, så du lätt kan ställa av dem innan du sorterar övrigt avfall.
  • Om det är möjligt, parkera utanför återvinningscentralen och gå in och titta först, då slipper du köra in i onödan.
  • Tänk på att du även kan lämna begagnade prylar och inredning i bra skick på Återbruket (du får däremot inte ta saker härifrån).
  • Det är risk för kö till återvinningscentralerna vissa tider, här kan du se när det är bäst att besöka oss.

30 ton återbrukat material

Trots att vi inte ens talat om att bodarna finns har konceptet redan blivit en mindre succé. Från Återbygget i Höganäs uppskattar vi att 30 ton material återbrukades de första tre månaderna! Det är cirka 10 ton i månaden. Det har bland annat varit tegel och marksten, fönster och diskbänkar. I Åstorp har vi räddat och gett nytt liv till bland annat en sprillans ny duschkabin, vackra stegar i trä, samt flera obrutna förpackningar med golv.

Så, om du har något byggprojekt på gång under vintern– ta gärna en sväng förbi Återbygget och se om du kan göra något fynd samtidigt som du bidrar till klimatsmart byggande! Och glöm inte att lämna in överblivet material när du är klar med ditt projekt!