Minska matsvinnet

Minska matsvinnet

Matsvinn kostar mer än pengar, det kostar framför allt för miljön. Här får du tips hur du kan minska ditt matsvinn.

Frys in

  • Frys in mat du vet att du inte kommer att äta innan den blir dålig.
  • Fryst frukt kan bli till glass eller smoothie.
  • Riv ner och frys in överblivna ostkanter.
  • Många livsmedel som man inte tänker på att frysa in, som mjölk, grädde och smör, går bra att frysa in.
  • Vissa flytande livsmedel passar bra att frysa in i isformar som till exempel pesto eller vin. Använd sen i grytor eller såser.
  • Om du inte är säker på att du kommer hinna äta en matlåda du gjort, lägg den i frysen.
  • Märk upp det du fryser in med datum och planera för att äta upp maten i tid.

Planera dina inköp

  • Planera dina inköp och handla bara så mycket som du äter upp.
  • Titta igenom kyl, frys och skafferi innan du åker och handlar, kanske har du redan mycket av det du behöver.
  • Om du behöver ett visst livsmedel för att laga en rätt, planera hur du kan använda resten av det också.
  • Handla gärna flera gånger, framför allt frukt, grönsaker och annat med kort hållbarhet.
  • Tänk en extra gång – hur mycket kommer att gå åt? Speciellt kaffe och te är produkter med negativ påverkan på både miljö och människor och som slängs i stor utsträckning.

Ta hand om dina rester

  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Använd skrumpna grönsaker i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal.
  • Stek äpplen som börjar bli lite tråkiga i smör, strö över kanel och socker.
  • Ha tapaskväll. Använd resterna som blivit över från veckan.
  • Mjukt bröd som börjar bli torrt kan få bli till skorpor, knäckebröd, krutonger eller ströbröd.
  • Gör omelett. Var kreativ, det mesta funkar att ha i!
  • Riv ner resterna av osten och använd i gratänger, paj eller pizza.

Förvara maten rätt

  • Låt inte maten stå framme i onödan, sätt in den i kylen så snart du är klar.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys.
  • Om du sänker temperaturen till 4 grader i kylen, kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl.
  • Ha en särskild plats i kylskåpet för den mat och dryck som behöver konsumeras snart.
  • Om maten har ett bäst-före-datum: Lukta och smaka innan du slänger. Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt.
  • Däremot handlar märkningen Sista förbrukningsdag om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Då ska du inte chansa. Sista förbrukningsdag används främst för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs, och produkter av fågel. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.
  • Bäst-före-datumet på (okokta) ägg gäller om äggen förvaras i rumstemperatur. Om du förvarar äggen i kylskåpet håller de mycket längre,  minst en månad till.

Övriga tips

Hemma

  • Ät fler delar av grönsakerna. Den hårda delen av broccolin eller vitkålen kan ätas om den får koka längre, vissa grönsaker kan ätas med skalet på.
  • Gör egen buljong på de grönsaksdelar du inte vill tillaga.
  • Lägg bara upp pyttesmå portioner till barnen, och fyll på allteftersom.
  • Gå regelbundet igenom hela skafferiet och ät upp det som håller på att bli gammalt. Kom ihåg att de flesta skafferivaror håller långt efter bäst-före-datum.

På restaurangen

  • Ta bara små portioner på buffén, ta hellre fler gånger av dina favoriter.
  • Be om doggy-bag för att ta med dig resterna av maten hem.
  • Ta med en egen låda eller mugg när du ska köpa take-away.

På jobbet

  • Lukta och smaka på kaffemjölken innan du avgör om den är drickbar.
  • Koka bara så mycket kaffe som går åt.
  • Se över gemensamma kylskåp och ta tillvara på allt som går.

Mer information

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window