Så funkar testet för dig som är testare

Så funkar testet för dig som är testare

Så funkar on-demand Här får du reda på hur bestäm-självtestet fungerar och får svar på de vanligaste frågorna.

Under testet bestämmer du som testhushåll själv när dina sopkärl ska tömmas. Du beställer tömning direkt på sopkärlet genom att skjuta på ett reglage med sensorer. Reglaget sitter på locket på dina sopkärl. Dina sopkärl töms inom 1-2 arbetsdagar. Trädgårdskärlet töms från och med vecka 9 enbart på tisdagar eller torsdagar beroende på vilken adress du bor på.

Bra att veta!

 • Som testhushåll kommer du inte ha schemalagd sophämtning under testet. Du beställer själv sophämtning genom reglaget.
 • Du kan beställa tömning av dina fyrfackskärl och dina trädgårdskärl.
 • Du får i nuläget ingen bekräftelse på att din beställning kommit fram.

Vårt mål är att det ska vara enkelt och positivt att vara testhushåll. Ni är först i Sverige att testa detta och är unika testpiloter.

Det ni som testhushåll behöver göra är att beställa tömning med hjälp av reglaget på sopkärlet. När du tycker att sopbilen ska tömma ditt kärl ställer du ut kärlet som vanligt och flyttar reglaget enligt anvisning på kärlet. Klart! Sen kommer sopbilen efter 1-2 arbetsdagar (vardagar).

För att vi ska kunna ge dig information per E-post och via SMS under testet behöver ha dina kontaktuppgifter.  På så sätt kan vi också ge dig löpande uppdateringar med information om testet. Fyll gärna i dina kontaktuppgifter i formuläret.

 1. Börja alltid med att kontrollera så ditt reglage är i tömningsläge.
 2. Räkna så det gått två vardagar sen du drog reglaget till tömningsläge på ditt fyrfackskärl.
  Exempel 1: Drog du på en fredag, lördag eller söndag så kan du räkna med tömning på måndag eller tisdag.
  Exempel 2: Drog du på en torsdag kan du räkna med tömning på fredag eller måndag.
  OBS: Trädgårdskärl töms från och med vecka 9 en dag i veckan, tisdag eller torsdag beroende på var du bor. Du måste beställa tömning senast dagen innan.
 3. Felsök enligt vår guide
 4. När du kunnat konstatera att allt är i sin ordning med du ändå inte fått tömt kontaktar du vår kundservice.

Nej, avfallstaxan beslutas av politiken och kan inte påverkas under ett test. Du kan däremot ändra ditt abonnemang under testperioden. Du kommer kanske på under testet att du inte behöver dragväg för att det är lättare komma ihåg ställa fram kärlet. Däremot kommer vi kanske att justera förutsättningar för hur du betalar för din avfallshanteringen under testperioden. Men vi kommer givetvis informera dig om alla typer av förändringar som påverkar dig.

Ingen fara, vi bevakar de beställningar som kommer in i systemet och ser om det är något som är konstigt. Om det är en enstaka tömning gör det inget då ni inte betalar per tömning just nu.

I framtiden kan en mobilapp komma att kopplas till tekniken för godkännande eller direkt beställning. Det finns inte idag då detta är ett första beta-test av tekniken men vi tittar på en lösning.

Reglaget är manuellt och sitter på kärlet för att det ska vara enkelt för alla hushåll att använda oavsett teknikvana.

Vi på NSR funderar på en del på hur återvinning och sophämtning kommer att fungera i framtiden. Vilket system kommer vi använda då? Och hur kan vi nyttja digitala lösningar i framtidens sophämtning?

Vi vill med detta test ta ett första steg och lära oss mer hur vi med hjälp av digitalisering kan erbjuda nya tjänster som utgår från kundens behov – som bestäm-själv-tömning.

Reglaget innehåller ett kretskort med många olika funktioner bland annat en sändare. Den registrerar t ex att en tömning skett och även position. När spaken på reglaget skjuts från höger till vänster skickas en signal via Öresundskrafts nya smarta stadsnät LoRaWAN. Signalen går in till NSR:s system för ruttplanering.

Beställningen läggs in i systemets nästa körtur i testområdet. Varje morgon får testchauffören en ny unik körtur i sin läsplatta som med GPS guidar hen till rätt hushåll. Testchauffören tömmer kärlen och för tillbaka reglaget.

Detta är ett första test av denna typ av teknik där vi kopplar ihop sopkärl, nätverk, ruttplaneringssystem och sopbil. Det är ett test för att undersöka hur tekniken fungerar och hur du som kund använder bestäm-själv-tömning. Det kan bli aktuellt i nästa test med app för att godkänna tömning eller direkt beställning.

Reglaget är idag manuellt och sitter på kärlet för att det ska vara enkelt för alla att testa metoden oavsett vilken teknikvana testhushållet har. På utsidan ser det ut som en enkel konstruktion i väderbeständig plast, men inuti finns ett kretskort med högteknologiska sensorer som är utvecklade för detta test.

Kretskortet i reglaget är ingjutet i silikon och ska därför tåla väder och vind.

Testet pågår fram till och med vecka 21. Därefter återgår alla testhushåll till schemalagd tömning. Detaljerade information om vad avslutet innebär skickas ut till alla testhushåll i maj.

Alla testhushåll kommer att få ett brev med information om vilken dag kärlen töms. Brevet kommer att komma senast vecka 20. Har du inte fått ett brev kommer du vecka 22 kunna se dina tömningsdagar i vår tömningskalender.

Mer om testet