NSR:s kunder är Årets kretslöpare

Den 2 november utnämnde NSR Årets kretslöpare. Utmärkelsen gick till alla besökare på återvinningscentralerna som tillsammans med NSR:s personal bidragit till en kraftigt ökad återvinning genom att tömma och sortera innehållet i sopsäckarna.

Genom utmärkelsen Årets kretslöpare vill NSR uppmärksamma engagemang som bidrar till det kretsloppsbaserade samhället. Insatsen töm säcken har lett till att andelen avfall som går till förbränning från återvinningscentralerna minskat med hela 42 procent. Genom att tömma säcken och sortera innehållet räddade nordvästskåningarna drygt 3 900 ton avfall till återbruk och materialåtervinning förra året.

– Med priset vill vi inte bara uppmärksamma våra besökare utan också vår personal som i möten med kunderna och genom informationsinsatser bidragit till detta goda resultat, säger Ulf Molén vd för NSR AB.

PFAS – Årets sopa 2020

NSR utnämnde även Årets sopa – PFAS. Dessa ämnen är kanske vår tids värsta miljögift. De har skapats för att stöta bort vatten, fett och smuts. Ämnena, som finns i bland annat funktionskläder, matförpackningar, skor, teflonprodukter och brandskum, är mycket svåra att bryta ner i naturen. Dessutom har studier visat att PFAS är farliga för både människor och miljö.

– Idag finns över 4 700 olika PFAS-ämnen. De läcker ut med lakvatten ur avfallsdeponier. Därför jobbar vi på NSR aktivt med rening av lakvatten från PFAS. Vi testar framgångsrikt nya tekniker för avskiljning av dessa ämnen, säger Ulf Molén, vd för NSR AB.