Minimeringsmästarna 2022 – vi har ett resultat!

Sedan september 2021 har 250 hushåll från hela Sverige tävlat mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur man kan leva mer hållbart. Från NSR-regionen deltog totalt 18 hushåll.

Vågar du bjuda på rester på en bjudmiddag eller ge bort en begagnad pryl i present?
Rubricerat är exempel på utmaningar som de 18 hushållen genomfört. Utmaningarna har varit kopplade till fem olika teman: Matsvinn, Farligt avfall, Hållbar konsumtion, Delande samt Textil. Under de olika temaperioderna har det arrangerats föreläsningar och workshops. Vid tre tillfällen under en 2 veckors period har hushållen dessutom vägt sitt avfall.

Total avfallsminskning – 32 procent
Tillsammans minskade årets NSR-deltatagare av Minimeringsmästarna avfallet med 32 procent och när vägningsresultat och utmaningar vägts samman, stod familjen Hertzman i nordvästra Skåne som slutlig vinnare efter att ha samlat på sig 42,5 poäng.

Inget av NSR-hushållen lyckades dock placera sig i Sverige-toppen där vinnarhushållet segrade med 65 poäng.

”Jag måste säga att jag är väldigt glad att jag anmält mig och min familj till minimeringsmästarna. Vi har alla lärt oss oerhört mycket nytt och intressant, men även friskat upp minnet på sådant som man redan visste men lite glömt bort. Vi har haft roligt på träffarna med nya lärdomar, god mat och intressanta utmaningar.”
Fam S., Ängelholm

Minimeringsmästarna logga

Tävlingen anordnas nationellt av Göteborgsregionen med finansiering av Avfall Sverige.