Matsvinn med Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna har nu satt tänderna i det andra temat, nämligen matsvinn. Att minska matsvinnet behöver inte vara så krångligt, det är tvärtom ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar värld.

Visste du att ett hushåll kan spara mellan 3000 – 6000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn? I genomsnitt slänger vi i Sverige ca 20 kilo fullt ätbar mat per person och 27 kilo mat och dryck hälls ut i vasken. Varje år! Det innebär att en massa resurser används för att producera, leverera, förpacka och sälja mat helt i onödan.

Skillnaden mellan matavfall och matsvinn

Matavfall är den del av maten som vi människor inte kan äta, som till exempel skal, ben eller kaffesump. Matsvinn är mat som hade kunnat ätas eller drickas upp om den hanterats annorlunda, till exempel matrester eller mat som gått ut i datum.

Hur minskar jag matsvinnet?

Som tur är, är det lätt som en plätt att minska ditt matsvinn. Förutom att du gör en insats för miljön så kommer du även att spara pengar.

Planera dina inköp

Till att börja med gäller det att planera dina inköp, kolla igenom skafferiet innan du åker till affären så du inte glömmer bort vad som finns längst in i kylen eller skafferiet.

Förvara maten rätt

När du väl handlat så ska maten förvaras rätt. Många har för hög temperatur i kylskåpet, det ska vara +4 °C, medan -18 °C är lagom i frysen. Livsmedelsverket har massor av bra information om hur maten ska förvaras.

Ta hand om resterna

En tredje sak du kan göra för att minska matsvinnet är att ta hand om dina rester. Frys in, gör matlådor, fruktsallad eller varför inte ha en riktig restfest med massa små rätter. Kika gärna på vår inspirationssida för fler tips om hur du kan minska matsvinnet!

Vad är Minimeringsmästarna?

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder. Från NSR:s region deltar 18 hushåll från Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Tävlingen pågår i ett år, går igenom fem teman och varje tema har tre utmaningar. De tre utmaningarna till temat matsvinn är att logga sitt matsvinn, bjuda på restfest och ta hand om sina rester.

Tävla som digital minimeringsmästare

Kom ihåg att även om du inte är med i den stora tävlingen kan du fortfarande delta som digital minimeringsmästare. Då tävlar du om mindre priser och hjälper till att samla poäng för din kommun. Följ Minimeringsmästarna på Facebook och Instagram för att ta del av alla utmaningar.