Lämna kläder för återbruk och återvinning

Lämna kläder för återbruk och återvinning

Nu kan farfars uttjänta byxor och andra textilier få chans till ett liv i nya kläder istället för att eldas upp och återvinnas till energi. Inne på återvinningscentralen i Helsingborg kan du numera lämna kläder som går direkt vidare till återanvändning alternativt återvinning.

Tidigare kunde du lämna avlagda men användbara kläder på Återbruket men numera tar vi emot dem även inne på återvinningscentralen. Om kläderna är hela eller trasiga spelar ingen roll. Däremot behöver de vara hyfsat rena, torra och packade i säck. Vid klädcontainern finns säckar att packa i om du glömt göra det hemma.

Kläderna tas sedan om hand av NSR:s samarbetspartner Human Bridge, som återanvänder eller återvinner dem. Plagg som fortfarande går att använda i befintligt skick får chans till nya ägare i Sverige eller utomlands. Textilier som är trasiga återvinns till ny textil till exempel som fyllning i stoppade möbler.

– Genom att ta emot kläder både på Återbruket och inne på återvinningscentralen hoppas vi rädda 100 000 kilo textilier per år vilket innebär en avsevärt minskad miljöpåverkan, säger Anna-Karin Falkenström enhetschef för återvinningscentralerna.

Det går även bra att lämna skor och hemtextilier som till exempel dukar, gardiner och sängkläder i klädcontainern.

Det här får du inte lägga i klädcontainern

I klädcontainern får du inte lägga:

  • stoppad textil som täcken och dynor
  • grovt nedsmutsade textilier
  • blöta textilier