Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Är du julens supersorterare?

Det avfall som gömmer sig bakom varje lucka kan vara lite trixigt att sortera rätt. Här berättar vi hur det ska sorteras och varför det är så. Följ vår julkalender och bli en supersorterare. Gör du redan rätt – bra jobbat!

1. Glödlampa

Adventsljusstaken kommer fram förste advent
men en lampa måste bytas innan det kan bli tänt
Trasiga lampan slängs som småelektronik
eller så kan du lämna in den i en elbutik

Varför elavfall?
Alla typer av lysrör och smålampor (glöd, lågenergi och LED) räknas som elavfall. Lampor innehåller farligt avfall (bly, kvicksilver) och  får  inte slängas i hushållssoporna. Uttjänta lampor måste tas om hand så att gifterna inte sprids och metallerna kan återvinnas.

Du kan lämna uttjänta lampor på din återvinningscentral eller miljöstation, i Samlaren eller i det kärl för småelektronik som finns i många flerfamiljshus. Du kan även lämna  elavfall hos butiker som säljer elektronik.

2. Frigolit

Beställt hem julklappar på internet?
Då ska frigoliten sorteras rätt
Som mjukplast ska du slänga den
så cellplasten kan återvinnas igen

Frigolit

Varför mjukplast?
Frigolit är en cellplast som ofta används som stötdämpare i paket. Frigolit ska sorteras som mjukplast och det gäller även köttråg av frigolit. Större mängder eller block av cellplast kan du lämna på din återvinningscentral.

Tänk på att
Har du fyrfackskärl så förpacka gärna lösa frigolitkulor i en plastpåse, så att kulorna inte kan flyga omkring och skräpa ner när vi tömmer ditt kärl.

3. Kuvert

Nu kommer julkort från nära och kära
Då finns det något om kuvert att lära
Alla kuvert ska med restavfallet gå
Här nere berättar vi varför det är så

Kuvert

Varför restavfall?
Kuvert räknas varken som förpackning eller tidning enligt lagen om producentansvar och det är  enbart  förpackningar och tidningar som samlas in vid din fastighet för återvinning.

Men det stora problemet med kuvert är att klistret  förstör återvinningen. Kuvert, med eller utan fönster, ska alltså slängas i restavfallet. Det gäller även svanenmärkta kuvert eftersom  kuvert inte klassas som  förpackning.

Tänk på att
Även post it-lappar ska slängas som restavfall.

4. Tandborste

Pepparkakor nästan varje dag
kräver med tandborsten extra tag
när den gamla ska gå i pension
ska den ner i din restavfallsfraktion

Varför restavfall?
Din tandborste är förmodligen av plast, men när den börjar spreta ska du slänga den i restavfallet. Tandborsten är ingen förpackning och ska därför inte slängas som förpackning av plast. Även en bambutandborste ska kastas i restavfallet eftersom den inte är en förpackning. Bambutandborsten är ändå ett klimatsmart val eftersom den bidrar till mindre koldioxidutsläpp vid förbränning.

Även diskborsten och toalettborsten av plast ska sorteras som restavfall. 

Tänk på att
Tandkrämstuben är däremot en förpackning som ska sorteras som mjukplast.

5. Mjölkförpackning

Snart är det dags för helgens bak
Bröd och kakor med julig smak
Fram med mjölk, grädde med mera
men hur ska vi förpackningarna sortera?

Varför pappersförpackning?
Den vanligaste förpackningen för mejeriprodukter är en tetra pak av papper och plast. När förpackningen är tom sorterar du den som pappersförpackning eftersom den till största del består av papper. Plasten som finns på insidan och på toppen av förpackningen separeras ut i återvinningsprocessen. Men ta gärna av plastkorken och släng den som förpackning av hårdplast!

Det finns även mjölk som säljs i plastdunkar och då sorterar du hela dunken som förpackning av hårdplast. 

Tänk på att
Du behöver inte skölja ur förpackningen, allt tvättas noga vid återvinningen.

6. Chipspåse

Fredagsmys med chips och dippa
men var ska man skräpet tippa?
Chipspåsens insida ser kanske ut som metall
men den ska slängas som mjukplast i alla fall

Chipspåse och rör

Hur vet jag om det är metall eller plast?
Grundregel 1: om du skrynklar ihop en förpackning och den vecklar ut sig igen, då är den av plast. Chipspåsen är av plast och sorteras som mjukplast.

Grundregel 2: om en förpackning består av flera material sorteras den efter den del som väger mest. Materialen separeras sedan i återvinningsprocessen. Vissa chipspåsar har en film av metall, eller som ser ut som metall, på insidan. Påsen ska ändå sorteras som mjukplast eftersom den till största del består av plast. Eventuell metall separeras sedan ut.

Köper du chips i rör så brukar locket vara av plast, och det ska då sorteras som hård plastförpackning, medan själva röret ska sorteras som pappersförpackning. Röret kan ha metallbotten, men eftersom röret till största del består av papper så ska det sorteras som papper.

Tänk på att
Du behöver inte skölja ur förpackningen, allt tvättas noga vid återvinningen.

7. Smink

Nu är det fest, killar och tjejer
så fram med deo och sminkgrejer
Men kosmetiskt avfall får inte hamna fel
om vår jord ska vara ren och hel

Läppstift

Varför farligt avfall?
Parfym, nagellack, hårspray, deo, läppstift och liknande kosmetiska produkter innehåller farliga ämnen. Om det finns innehåll kvar i burken/flaskan ska du inte slänga den i hushållssoporna, utan lämna den som farligt avfall på närmaste miljöbod eller återvinningscentral. https://nsr.se/avfall-och-miljo/kallsortering-och-atervinning/farligt-avfall/

Om burken/flaskan är helt tom kan du sortera den hemma som förpackning (t ex metall eller plast).

Sortering av farligt avfall är den viktigaste källsorteringen du kan göra som privatperson, eftersom farligt avfall kan orsaka stor skada för människor och miljö om det hamnar fel. 

Visste du att
Du kan även lämna produkter hos Kicks och Åhléns i Helsingborg och Ängelholm eftersom NSR har ett samarbete med dessa butiker för insamling av kosmetiskt avfall.

8. Fruktnät

Apelsin och clementin
ger oss viktig c-vitamin
Men nätet kan du gärna skippa
en plastsopa vi helst vill slippa

Fruktnät

Varför mjukplast?
En del frukt och grönt säljs i nät, till exempel apelsiner, avokado och lök. Dessa nät ska sorteras som förpackning av mjukplast. Men skippa gärna nätet och köpa varorna i lösvikt. Det bästa avfallet är det som inte uppstår!

Skippa också butikernas småplastpåsar och satsa på papperspåsar alternativt återanvändningsbara tyg- eller nätkassar för frukt och grönt.

 Tänk på att
Många matbutiker erbjuder fruktpåsar av förnybar råvara, som majs eller sockerrör. De är bättre för miljön eftersom de släpper ut mindre koldioxid vid förbränning än vanliga plastpåsar. Även påsar av förnybar råvara ska sorteras som mjukplast.

9.   Pappersbärkasse

Veckohandling i stora lass
blir till en och annan papperskass
Återanvänd och släng den sen
i facket för pappersförpackningen

Papperskasse

Varför pappersförpackning?
Pappersbärkassen som du köper i exempelvis matbutiken är en förpackning av papper. Släng den inte bland tidningarna, påsen förstör återvinningsprocessen eftersom pappret då blir brunt och inte kan användas till tidningspapper igen. 

Tänk på att
Pappersbärkassen kan du återanvända flera gånger, sedan kan du samla pappersförpackningar i den och slänga alltihop i återvinningen.

10. Dricksglas

Ikväll firar vi med Nobelkalas
men oj, där gick ett glas i kras
Krossat dricksglas efter fest
ska du källsortera som rest

Dricksglas

Varför restavfall?
Dricksglas är inte en förpackning och ska därför inte slängas som förpackning av glas. Dessutom är dricksglas av en annan kvalitet än förpackningsglas, tillverkaren tillsätter ofta material för att göra dricksglas tåligare, och om de blandas förstörs återvinningsprocessen. Kristallglas kan innehålla tungmetaller (t ex bly) som är miljöfarliga och som absolut inte ska in i kretsloppet. 

Tänk på att
Trasigt fönsterglas, porslin, speglar, glasfigurer och liknande ska du också slänga i restavfallet. Hela saker kan du lämna till återbruk.

11. Servett

Städ efter Nobelfest med tre rätter
var ska jag slänga alla servetter?
Jo, i restavfallet bästa du
servetter är ingen förpackning ju

 

Servett

Varför restavfall?
Servetter räknas inte som förpackning enligt lagen om producentansvar och ska därmed slängas i restavfallet. Enstaka servetter eller ark av hushållspapper som används för att torka upp mat kan slängas med matavfallet. Servetter med guld- och silverdetaljer ska du alltid slänga i restavfallet eftersom de kan innehålla tungmetaller som inte ska in i kretsloppet.

Tänk på att
Även våtservetter ska du slänga som restavfall och aldrig i toaletten.

12.  Blomkruka

Idag firar vi julstjärnans dag
en gammal tradition ifrån USA
plastkrukan kan du använda igen
och släng den i restavfallet sen

 

Blomkruka

Varför restavfallet?
Julstjärnan är en flerårig växt, så du behöver inte slänga den bara för att julen är över. Om växten dör kan du återanvända plastkrukan. Är den trasig ska du slänga den som restavfall eftersom plastkrukan inte är en förpackning. Har du flera eller stora uttjänta plastkrukor så lämna dem på återvinningscentralen som övrig hårdplast.

Själva krukväxten kan du slänga som trädgårdsavfall. Vissna eller avklippta blommor och blad från inomhusväxter kan du även slänga i matavfallet, men inte jorden. Jord slänger du som restavfall, större mängder kan du lämna på återvinningscentralen där den ska sorteras som matjord och sand.

Visste du att
Julstjärnan dag kommer från USA, läs historien bakom här. https://www.blomsterframjandet.se/julstjarnan-har-en-egen-dag/

13. Ljusstumpar

Till decembermörka hus
kommer Lucia med tända ljus
Ljusstumparna som sen blir kvar
till restavfall eller återbruk du tar

 

Stearinljus

Varför restavfall?
Stumpen som blir kvar när levande ljus brunnit ner ska du slänga i restavfallet. I vintermörka Sverige använder vi hela 45 000 ton ljus om året. De flesta är paraffinljus som tillverkas av fossilt material och släpper ut stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Även stearinljus släpper ut koldioxid när de brinner, men betydligt mindre.

Till skillnad från paraffinljus är stearinljus tillverkade av förnybar råvara. Dock är en av de vanligaste förnybara råvarorna palmolja som inte är bra ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanen-märkta stearinljus för så liten miljöpåverkan som möjligt. 

Tips
Återanvänd ljusstumparna till att stöpa nya ljus. Det finns också lokala ljusstöpare som gärna tar emot ljusrester.

14. Ljusslinga

Vintertiden är mörk och lång
så vi lyser upp på hus och balkong

Trasig slinga slänger du som elektronik
eller lämnar in den i en elbutik

 

Ljusslinga

Varför elavfall?
Allt avfall som har sladd eller batteri räknas om elektronikavfall. Därför ska din uttjänta ljusslinga slängas som elavfall. Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för människor och miljö. Därför ska du enligt lag alltid lämna trasig elektronik, som inte går att laga, till ett godkänt insamlingsställe.

Du kan lämna elavfall på din återvinningscentral eller miljöstation, i Samlaren eller i det kärl för småelektronik som finns i många flerfamiljshus. Du kan även lämna elavfall hos butiker som säljer elektronik. Läs mer https://nsr.se/avfall-och-miljo/kallsortering-och-atervinning/elektronikavfall/

15. Tepåse

Ute är det ruggigt och kallt nu
mys i soffan med en kopp te, kära du
men tepåsen är en klurig grej
kolla här så hjälper vi dej

 

Tepåse

Varför matavfall eller restavfall?
Tepåsar gjorda av papper går utmärkt att slänga i matavfallet, medan tepåsar av nylon (blank påse) ska läggas i restavfallet eftersom nylon inte bryts ner. En del tepåsar är styckförpackade – är kuvertet av papper sorteras det som pappersförpackning, är det av plast sorterar du det som plastförpackning. Papperskartongen du köper tepåsarna i sorteras som pappersförpackning. 

Tänk på att
Engångpåsar kostar mer än löste, både för miljön (förpackningsmaterial, transport mm) och i kronor. Det finns även återanvändbara påsar för löste, som är ett klimatsmart alternativ.

16. Utländska burkar

Efter helgens festliga slurkar
blir det många tomma burkar
Utländska burkar av metall
kan vi återvinna i alla fall

 

Pantburkar

Varför metallförpackningar?
Burkar med ett svenskt pantmärke lämnar du till pantsystemet. En pantburk kan återvinnas som livsmedelsgodkänd aluminium och bli till nya burkar igen och igen och igen.

Nästan alla pantautomater tar även emot aluminiumburkar utan svenskt pantmärke (importburkar) så de kan återvinnas. Dock får du ingen pant eftersom du inte betalade pant när de köptes. Du kan också sortera importburkar som metallförpackning hemma eller på återvinningscentralen. Läs mer 

Tänk på att
Utländska PET-flaskor kan du inte lämna i pantautomaten. För att flaskan ska kunna återvinnas till en ny livsmedelsförpackning är det mycket viktigt att veta vilka plastmaterial, lim osv som använts. Dessa flaskor sorterar du istället som plastförpackning.

17. Pulka

I pulkabacken vill vi ha kul
så vi hoppas på härlig snö till jul
När din pulka sett sina bästa dar
till återvinningscentralen du den tar

 

Pulka

Varför återvinningscentralen?
Om du inte använder din pulka längre kan du skänka den vidare till någon som vill ha en eller lämna den till återbruk på din återvinningscentral. Om din pulka är sönder och inte går att laga, så tar du den till återvinningscentralen och slänger den i containern med övrig hårdplast. Då kan vi återvinna materialet till nya plastprodukter, vilket sparar olja och energi. 

Tänk på att
Detsamma gäller för större plastleksaker. Obs! Om leksaken innehåller elektronik (har sladd eller batteri) ska den sorteras som elektronikavfall.

18. Fimpar och snus

Det är super-duper-viktigt
att sortera snus och fimpar riktigt
kasta dem aldrig i natur eller toalett
släng dem i restavfallet så gör du rätt

 

Cigarettfimp och snus

Varför restavfall?
Svenska rökare slänger ca 2,7 miljoner fimpar på marken – varje dag! Och snusarna är inte mycket bättre. Snälla, släng aldrig snus och fimpar på marken. Och inte heller i dagbrunnar, toalett eller vask. Nikotin är ett gift och produkterna innehåller även plast och kadmium – dessa ämnen ska absolut inte hamna i naturen eller havet! Just fimpar är faktiskt en av de största källorna till plastförorening av våra vattendrag.

Snusprillor, snuspåsar, fimpar och tobak ska du slänga i restavfallet. Säkerställ att fimpar och tobak inte är en brandfara. Snusdosa och lock sorterar du som förpackning av hårdplast och cigarettpaket som förpackning av papper. 

Tänk på att
Även tuggummi ska du slänga i restavfallet, inte i matavfallet och absolut inte på marken. Det tar 20–25 år för ett tuggummi att brytas ner i naturen.

19. Aska (från vedeldning)

Åh, så himla mysigt att ikväll
mysa framför brasan på en fäll
askan måste svalna i en vecka minst
sen kan den för gräsmattan bli en vinst

 

Aska

Varför restavfall?
Aska från spis och kamin ska du slänga som restavfall. Du får inte lägga lös aska i ditt sopkärl, utan paketera askan i en försluten påse så att den inte kan fastna i kärlet eller blåsa iväg vid tömning. Detta gäller även annat lättflyktigt material som damm och sågspån.

Undvik bränder i sopkärlet genom att låta askan svalna minst en vecka innan den placeras i kärlet, annars kan det finnas glöd kvar som kan antända avfallet, kärlet eller sopbilen. 

Visste du att
Ren och kall vedaska kan du med fördel sprida i gräsmattan eller runt träd och buskar. Askan lämpar sig däremot inte för grönsakslandet eller komposten, då den är för kaliumrik och har för högt pH-värde.

20.  Textilier

Idag blir det kul med extra ståhej
det är ju Ugly Christmas Sweater Day
när du inte vill ha din jultröja kvar
till återbruk eller återvinning du den tar

 

Varför textilåtervinning?
Den 20 december är Jultröjans (fultröjans) dag, en rolig tradition från USA. När du tröttnat på din jultröja – ge eller sälj den vidare. Är tröjan utsliten eller sönder lämnar du den till textilåtervinning – inte i restavfallet. Du kan lämna textilier för både återbruk och återvinning i hjälporganisationernas insamlingscontainrar eller på din återvinningscentral.

Lämna kläder för återbruk och återvinning  

Detta gäller alla kläder och hemtextilier. Textilier är en värdefull resurs, men vår konsumtion är inte hållbar. År 2000–2017 har klimatutsläppen från svensk textilkonsumtion ökat med 27  procent. En åtgärd är att inte slänga kläder i restavfallet – många plagg går att återanvända och söndriga, slitna kläder kan vi återvinna till bland annat möbelstoppning.

Europa minskar avfallet

 Tänk på att
När du ska lämna textilier på återvinningscentralen kan du blanda kläder för återbruk och återvinning i samma påse (vår samarbetspartner Human Bridge sorterar). Däremot ska plaggen vara hyfsat rena, torra och packade i en väl försluten påse eller säck. Vid textilcontainern finns påsar om du glömt göra det. Textilier är ett av få undantag från säckstoppet på våra återvinningscentraler, detta eftersom kläderna inte går att återbruka eller återvinna om de blir blöta.

21. Tablettkartor (blister)

Tablettkartan är inte alltid så lätt
att veta hur man ska sortera rätt
Välj det material den är av till största del
så hamnar förpackningen inte fel

 

Blister

Varför mjukplast?
Tablettkartor (blister) för läkemedel har höga säkerhetskrav på sig och består därför oftast av flera material. Grundregeln är att du ska sortera enligt det material som en förpackning består av till största del. De flesta tablettkartor består till största del av plast och en mindre del metall = släng den som mjukplast. Materialen separeras i återvinningsprocessen. Se eventuella sorteringsanvisningar på förpackningen. 

Tänk på att
Finns det läkemedel kvar, som du inte ska använda, ska du lämna in tablettkartan på ett apotek i en genomskinlig påse.

22.  Värmeljus

Vintermörkt ute och inomhus
då tänder vi många värmeljus
men nu går vi mot ljusare tider
och det blir vår igen vad det lider

 

Värmeljus

Varför metallskrot?
Värmeljusets metallkopp klassas inte som förpackning enligt lagen om producentansvar. Därför ska du inte slänga den som metallförpackning hemma. Men naturligtvis ska metallen återvinnas, så istället tar du med koppen till återvinningscentralen där du slänger den som metallskrot. Detsamma gäller marschallens metallkopp.

Tänk på att ta loss den lilla vekhållaren i mitten innan du slänger både den och koppen som metallskrot. Varför? Jo, vekhållaren är gjord av stål (järn) medan koppen är av aluminium. I sorteringsanläggningen för metallskrot separeras stål från aluminium med en magnet. Om vekhållaren sitter fast i koppen så följer koppen med och aluminiumet brinner då upp i stålbadet.  Du kan samla dina metallkoppar hemma under en period, sedan du tar med dem nästa gång du ändå ska till återvinningscentralen. 

Tips
Det finns refill för värmeljus att köpa, då kan du återanvända värmeljusets kopp genom att sätta i ett nytt ljus. Smart, för då behöver du ju inte slänga koppen alls.

23. Blöjor, bindor  och tamponger

Blöja, binda och tampong
artiklar som bara används en gång
men vill du ta ett klimatsmart kliv
så finns det återanvändbara alternativ

 

Varför restavfall?
2018 utsåg NSR engångsblöjan till Årets sopa eftersom den oftast tillverkas av fossil plast. Ett barn beräknas använda 5 000–7 000 blöjor under sin blöjperiod. Miljöbelastningen uppstår i såväl produktion som insamling och förbränning. Vid förbränning av blöjor bildas fossil koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

Blöjor, bindor, tamponger, tops, bomullsrondeller och liknande ska du slänga i restavfallet. Restavfallet skickas till Filbornaverket, Öresundskrafts kraftvärmeverk, där det energiåtervinns till elektricitet och fjärrvärme.

 Tänk på att
Det finns mer miljövänliga alternativ som tygblöjor, menskopp, tops av bambu eller papper samt återanvändbara bomullsrondeller.

24.  Presentpapper

Hohoho, jultomten kommer ikväll
och om du har varit riktigt snäll
får du säkert många paket
men pappret – var slänger du det?

Vi ber dig att inte glömma
på ÅVC ska du julsäcken tömma
Nu vill vi önska att du får
en god jul och ett gott nytt år!

 

Presentpapper

Varför pappersförpackning?

Vanligt presentpapper slänger du hemma som förpackning av papper. Det gäller även presentpapper med tejp och etikett på. En del väljer att slå in sina klappar i tidningspapper och då sorterar du såklart pappret som tidningar.

Glöm inte att sortera ut presentsnören och släng i restavfallet. Presentsnören innehåller plast och förstör återvinningsprocessen om det hamnar bland förpackningarna eller tidningarna. 

Tänk på att
Blir det större mängder avfall efter julklappsutdelningen kan du ta med det till återvinningscentralen. Sortera gärna hemifrån så du enkelt kan lägga skräpet i rätt container. Vi tar inte emot avfall i säck på återvinningscentralen, säcken ska tömmas och innehållet sorteras så att material som kan återbrukas eller återvinnas inte eldas upp.

-->

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt
Snabblänkar

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefon
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580