Förläng livet på dina vitvaror

Förläng livet på dina vitvaror

Ta hand om dina vitvaror på rätt sätt och spara både pengar och jordens resurser.

Begagnade vitvarorOm det är någonting varje hem behöver så är det vitvaror. Kan du tänka dig en vardag utan ett kylskåp? Vitvaror är bra, men de kostar också en del och kräver en hel del resurser för att tillverka. På våra återvinningscentraler lämnas det in vitvaror vars liv hade kunnat förlängas om de togs hand om på rätt sätt. Det kommer också in vitvaror som skulle kunnat lämnas vidare till någon annan istället för att slängas. Vi hörde av oss till Begagnade Vitvaror och ställde några frågor.

Begagnade Vitvaror grundades under 2014, men verksamheten satte först igång på riktigt under 2015. De är störst i Sverige på att sälja begagnade vitvaror och finns i Helsingborg, Lödde och Malmö. Alla vitvaror som kommer in till dem repareras och testas sedan grundligt innan de säljs i affärerna.

Hur kommer det sig att ni började sälja begagnade vitvaror?

– Det var av en ren tillfällighet då en bekant som bor utomlands efterfrågade om vi kunde hitta någon som säljer begagnade vitvaror till export i Sverige. Och så föddes affärsidén. Därefter insåg vi att det finns en enorm efterfrågan på begagnade vitvaror i Sverige.

Vad är det som driver er?

– Att bidra till en hållbar värld samtidigt som man kan försörja sig.

Hur mycket av det som kommer är i bra skick och hur mycket måste repareras?

– Det har vi ingen statistik på men det mesta måste repareras mer eller mindre beroende på skick.

Slutligen, har ni några tips på hur man får sina vitvaror till att hålla längre?

– Följ skötselinstruktioner
– Överfyll inte tvättmaskinen eller kylskåpet
– Rensa filter ofta
– Serva vid behov

Du vet väl att…

Du vet väl om att du kan få avdrag på arbetskostnaden om du reparerar vitvaror som kyl, frys, ugn och liknande i hemmet? REP-avdraget är ett utökat RUT-avdrag. Läs mer hos Skatteverket.