Farligt avfall med Minimeringsmästarna

I förra veckan var det dags för regionens minimeringsmästarare att ta sig an tävlingens tredje tema, farligt avfall. Det är väldigt viktigt att ta hand om sitt farliga avfall på rätt sätt, eftersom det innehåller ämnen som är skadliga för människor och miljö.

Av allt avfall som slängs från hushåll i Sverige klassas ungefär 9% som farligt avfall. Till farligt avfall räknas allt som är giftigt, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Det kan till exempel vara olika typer av elektronik, färger, sprayburkar, batterier eller lösningsmedel.

Håll koll på ditt farliga avfall

Farligt avfall måste hanteras på rätt sätt, eftersom det kan skapa stora problem för människor, djur och miljön om det hamnar på fel ställe. Kemikalierna som sprids i naturen kan dessutom stanna kvar väldigt länge och färdas vidare genom luft och vatten. Att ha koll på sitt farliga avfall är därför väldigt viktigt men det behöver varken vara krångligt eller farligt. Här är tre tips:

  • Lägg märke till produkter hemma som bär på symboler som markerar farliga ämnen.
  • Se till att inte blanda olika typer av farligt avfall när det är dags att slänga dem.
  • Handla miljömärkta produkter.

Hur sorterar jag farligt avfall?

Du kan lämna upp till 50 kilo farligt avfall på NSR:s återvinningscentraler. Hos Ohlssons AB på NSR:s anläggning på Hjorthögsvägen kan du lämna större mängder än 50 kilo. Andra ställen du kan lämna vissa sorters farligt avfall på är Samlaren, miljöbodar, vissa Åhléns och Kicks (kosmetika), apoteket (medicin och sprutor) eller polisen (vapen och ammunition).

Vad är Minimeringsmästarna?

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder. Från NSR:s region deltar 18 hushåll från Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Tävlingen pågår i ett år, går igenom fem teman och varje tema har tre utmaningar. De tre utmaningarna till temat farligt avfall är att inventera kemikalier, rensa ut gammal elektronik och testa ett husmorstips.

Tävla som digital minimeringsmästare

Kom ihåg att även om du inte är med i den stora tävlingen kan du fortfarande delta som digital minimeringsmästare. Då tävlar du om mindre priser och hjälper till att samla poäng för din kommun. Följ Minimeringsmästarna på Facebook och Instagram för att ta del av alla utmaningar.