Din bod för återbruk av byggmaterial

Har du fungerande takpannor och fönster som du vill bli av med? Eller behöver du en dörr till ditt nya byggprojekt? Nu finns Återbygget på fyra av våra återvinningscentraler. Här kan du ge och ta byggmaterial – ett klimatsmart alternativ till att slänga och köpa nytt.

Återbygget finns nu på återvinningscentralen i Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Konceptet bygger på ge-och-ta-principen: du som har användbart spill och överskott kan skänka det och du som behöver byggmaterial får ta bland det som för tillfället finns i boden. Genom att återbruka minskar vi avfallet och sparar på jordens resurser.

Vi ser att det slängs otroligt mycket som är fullt fungerande och användbart.

– Vi ser att det slängs otroligt mycket som är fullt fungerande och användbart, så det känns jättebra att Återbygget kommit igång, säger Tobias Martinsson, arbetsledare på återvinningscentralen och initiativtagare till projektet.

Ditt skräp är någon annans skatt. Så fråga dig gärna ”kan någon annan ha nytta av det här?” och var försiktig med sakerna så de inte går sönder under transporten.

Flera ton återbruk i månaden

I Höganäs smygstartade Återbygget redan våren 2020 och blev snabbt en succé.

– Vi uppskattar att ca 4 ton byggmaterial i månaden återbrukas härifrån. Allt från tegel och marksten till fönster och diskbänkar har räddats kvar i kretsloppet, berättar Tobias som märker att det är en stor trend att använda gamla saker när man inreder och renoverar.

Exempel på fantastiska fynd

Från våra andra återvinningscentraler rapporteras om:

  • en sprillans ny duschkabin
  • vackra gamla trästegar
  • obrutna förpackningar med golv

Allt detta har nu fått nytt liv genom Återbygget!

Så om du har ett byggprojekt på gång hemma – kolla på Återbygget för klimatsmarta fynd. Och glöm inte att lämna överblivet material när du är klar med ditt eget projekt!

Symbol för återbygget