Delande med Minimeringsmästarna

I helgen körde vi igång det fjärde temat, delande, med våra minimeringsmästare. Människan har alltid delat saker med varandra, på senare år har vi dock övergått till eget ägande. Men behöver vi verkligen ha ensamrätt på allt?

I en undersökning från Myrorna visade det sig att över hälften av svenskarna anser att de har fler saker än de behöver. 83% av svenskarna angav att de har prylar de inte använder och nio av tio har kläder i garderoben som de inte använder. Enligt en studie från KTH står din bil parkerad 95% av tiden. Förmodligen skulle vi inte ens märka om våra ägodelar användes av någon annan majoriteten av tiden.

Spara pengar och skapa miljönytta samtidigt

Genom att dela saker och tjänster med varandra skapas miljönytta, samtidigt som vi sparar pengar. Exempel på delande kan vara:

  • Låna ut dina verktyg
  • Hyra ut din bil
  • Anordna en klädbytardag

Förutom att vi tar vara på jordens resurser bidrar delningsekonomi dessutom till gemenskap och social hållbarhet. Missa inte att följa hur våra minimeringsmästare tar sig an temat delande och dess utmaningar på sociala medier!

Vad är Minimeringsmästarna?

I Minimeringsmästarna tävlar hushåll i hela Sverige mot varandra i att minska sina avfallsmängder. Från NSR:s region deltar 18 hushåll från Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Tävlingen pågår i ett år, går igenom fem teman och varje tema har tre utmaningar. De tre utmaningarna till temat farligt avfall är att inventera kemikalier, rensa ut gammal elektronik och testa ett husmorstips.

Tävla som digital minimeringsmästare

Kom ihåg att även om du inte är med i den stora tävlingen kan du fortfarande delta som digital minimeringsmästare. Då tävlar du om mindre priser och hjälper till att samla poäng för din kommun. Följ Minimeringsmästarna på Facebook och Instagram för att ta del av alla utmaningar.