Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Restavfall

Restavfall är avfall som inte är farligt avfall och som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning. Det är alltså det som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, elektronikavfall, läkemedel, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas.

Har du sorterat ut allt som går att sortera ut så ska det inte bli så mycket kvar i restavfallet. Restavfall är hushållsavfall och får endast hämtas av kommunen eller kommunens entreprenör.

Detta kan du slänga i restavfallet

  • Blöjor, tops, bindor, tamponger, bomullsrondeller
  • Tandborstar, toalettborstar, diskborstar
  • Dammsugarpåsar, disktrasa
  • Snus, cigaretter, tugummi
  • Kuvert, pennor, Post-IT
  • Trasiga skor och plastleksaker utan elektronik

Detta kan du också slänga i restavfallet men du får gärna sortera det på återvinningscentralen istället

  • Metallbestick och kastruller- kan sorteras som metallskrot
  • Porslin och dricksglas – kan sorteras som fyllnadsmassor

Restavfallet skickas till förbränning

Allt som hamnar i påsen för restavfall skickas till förbränning för energiåtervinning. Därför är det bra om metall, porslin och glas som inte brinner lämnas på återvinningscentralen och återvinns istället för att skickas till förbränning. Av restavfallet blir det elektricitet och fjärrvärme. Restavfallet från din kommun skickas för tillfället till Öresundskrafts kraftvärmeverk Filbornaverket.

Det finns fortfarande mycket kvar att sortera ut från restavfallet. Bilden visar vad restavfallet bestod av 2017 i Nordvästra Skåne. Mer än häften hade kunnat återvinnas istället för gå till förbränning.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close