Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Årets kretslöpare och Årets sopa har korats

PUBLICERAD: 2019-11-22
På NSR-dagen 2019 utsågs Årets kretslöpare och Årets sopa. Utmärkelsen Årets kretslöpare fick Sluta Gräv som skapat en produkt som ger en mer resurseffektiv bygg- och anläggningsbransch och uppmuntrar till återanvändning. Årets sopa är litiumbatteriet.

Årets kretslöpare

Med ett skickligt entreprenörskap, och med stort miljöfokus, utan att de egentligen gjort någon stor sak av det, har Sluta Gräv skapat en produkt som revolutionerat sin sektor.

– De har redan från början tänkt hela vägen, med förebyggande i fokus, där traditionella betong­produkter ersätts av en modern, återanvändbar markskruv och därmed har Sluta Gräv skapat en hållbar lösning, säger Kim Olsson, vd för NSR AB.

På tio år har företaget och dess produkter nått ut till ett tiotal länder och svenskt kunnande har spridits över världen. Att spara pengar och tid är en sak, men Sluta Gräv sparar också på jordens resurser genom att markskruven tar bort en hel del moment från det konventionella sättet, som att använda stora maskiner vid monteringen. Med Sluta Grävs hållbara lösning tar byggsektorn ett nödvändigt ansvar, och företagets vision om att man i framtiden kommer säga, ”tänk att förr i tiden behövde man gräva när man skulle bygga”, är helt rätt väg.

Miljöpriset Årets kretslöpare delas i år ut för tionde gången. Bakom priset står Nordvästra Skånes Renhållning (NSR AB) och dess tidigare vd Dag Lewis-Jonsson. När Dag slutade som vd för bolaget instiftade NSR:s styrelse en fond för fortsatt miljöarbete i hans anda, med visionen att arbeta för ett avfallsfritt samhälle. Flera samarbetspartners till NSR har också bidragit till fondens medel. Pristag­aren utses av Dag Lewis-Jonsson tillsammans med NSR:s presidium.

Årets sopa

Årets Sopa tilldelas en produkt som är vanligt förekommande i vårt samhälle och som innehåller bland annat en sällsynt jordartsmetall – litium.

– Litiumbatteriets tillkomst har imponerat på Nobelstiftelsen, men i återvinningsledet finns en hel del kvar att önska. Här har något gått fel, då det krävs skyddsutrustning för att kunna hantera det i avfallshanteringen. Att mängden litium i varje batteri dessutom är så liten, och att den är svår att komma åt, gör att återvinningen försvåras och nästintill tillintetgörs, säger Kim Olsson, vd för NSR AB.

Litiumbatteriet – en stor beståndsdel i många av dagens och framtidens elbilar – är en icke hållbar produkt där tekniken för att ta tillvara litium borde utvecklas i snabbare takt. Det pågår forskning i Sverige, men längst har man kommit i Kina. Kanske kan detta pris hjälpa till att snabba på återvinningsteknikerna?

Årets sopa initierades 2017 för att stimulera utvecklandet av mer cirkulära produkter.

NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) ägs av de sex nordvästskånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Bolagets mål är att verksamheten ska vara en del i skapandet av ett långsiktigt hållbart och kretsloppsbaserat samhälle. NSR arbetar även med att ta hand om avfall och återvinningsmaterial på bästa sätt med hänsyn till miljö, arbetsmiljö, teknik och ekonomi.

Årets kretslöpare Sluta Gräv

Håkan Liljekvist och Richard Alm från Sluta Gräv med NSR:s vd Kim Olsson.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefon
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580