Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Europa minskar avfallet – kampanj 16–24 november

PUBLICERAD: 2019-11-15

Den 16–24 november pågår Europa minskar avfallet. Denna kampanjvecka för att minska avfallet har anordnats sista veckan i november sedan 2009. I Sverige blir det i år fokus på textilier som är en värdefull resurs, men vår konsumtion är långt ifrån hållbar.

Närmare 80 procent av de textilprodukter som konsumeras i Sverige är tillverkade utanför EU, framförallt i Asien. Vattenförbrukning, kemikalieanvändning, transporter mm ger en betydande miljöpåverkan. Samtidigt ökar konsumtionen av nyproducerade kläder och hemtextilier i Sverige och övriga Europa.

Textilier är en värdefull resurs, men vår konsumtion är inte hållbar. Från år 2000 till 2017 har klimatutsläppen från svensk textilkonsumtion ökat med ca 27 procent.

En viktig åtgärd för att minska vår klimatpåverkan är att köpa mindre nyproducerad textil och istället satsa på att köpa kvalitet så att kläderna håller längre eller köpa second hand.

Och släng inte kläder i restavfallet – många plagg går att återbruka och söndriga, slitna kläder som inte går att laga kan återvinnas till bland annat möbelstoppning.

Du kan lämna kläder för både återbruk och återvinning i hjälporganisationernas containrar eller på din återvinningscentral.

På sajten Textilsmart finns många bra tips för den som vill göra hållbara val.

Under Europa minskar avfallet-veckan kommer vi dagligen ge textilsmarta tips på NSR:s facebooksida. Följ oss gärna!

Tack för att du återvinner för en hållbar framtid!

Visste du att...

  • Varje svensk köper i snitt 13 kg textilier per år och slänger i snitt 7,5 kg.
  • Hälften av det vi slänger är inte trasigt och skulle kunna återbrukas.
  • En ny t-shirt kostar miljön 2500 liter vatten, 0,5 kg kemikalier och 2–8 kg växthusgaser.
  • Om du fördubblar livslängden på dina kläder minskar miljöpåverkan med 50 procent.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefon
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580