Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Rädda matrester och bli en vinnare i Resterkocken

Kan du rädda bruna bananer eller mjölk med kort datum? Då ska du vara med i Rester­kocken 2019 – en tävling som handlar om att minska matsvinnet genom att släppa loss fantasin kring hur rester och varor med kort hållbar­het kan användas. Tävlingen är för dig som går på mellan- eller högstadiet och den pågår 1 oktober-1 december.

– Matsvinn är ett stort resursslöseri som är ohållbart för både miljö och plånbok. Att slänga mat är som att slänga pengar i soppåsen och ofta slängs maten helt i onödan, säger Angelika Blom, projektledare på NSR.

För tredje året i rad är NSR en av arrangörerna bakom skoltävlingen Resterkocken. Med kampanjen vill NSR uppmärksamma att matrester och mat som passerat bäst-före-datum oftast går utmärkt att använda.

Så här går tävlingen till
Laga något gott av resterna i kylen, rädda mjölken med kort datum eller gör ett smarrigt mellis av förra årets grötris. Fota, filma eller skriv ner receptet och vips – du är en resterkock! Lämna ditt bidrag på www.resterkocken.se. Tävlingen pågår 1 oktober-1 december 2019.

Vem kan tävla?
Elever i årskurs 4–9 kan tävla som klass, grupp eller individuellt med sitt bästa restrecept.

Finfina vinster
Juryn utser de 25 bästa bidragen. Första pris är 3 000 kr till klass­kassan och inspiration med matkreatören Malin Broman. Övriga 24 vinnare får presentkort till klassen från matsmart.se (värde 900 kr/presentkort).

Nyhet – hjärtröster
Det tävlingsbidrag som får flest hjärtröster vinner ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr). Dela länken till ditt/ert bidrag med släkt och vänner för att få så många röster som möjligt!

Visste du detta om matsvinn:

  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. En familj på fyra personer slänger i snitt drygt 1 kilo mat per dag.
  • Nästan hälften av den mat som slängs hade kunnat ätas.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk och skaldjur.
  • En barnfamilj kan spara 3 000–6 000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn.

Om Resterkocken
Resterkocken har som mål att minska matsvinnet och öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet. Kampanjen är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner, samt Kungs­backa, Svenljunga och Kristianstad kommun.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefonnummer
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Organisationsnummer: 556217-4580
Om webbplatsen