Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Pappershanddukar återvinns till toapapper

Barnen slänger använda pappershanddukar i särskilda papperskorgar, vi hämtar och mellanlagrar pappershanddukarna innan de återvinns till toapapper. Med det nya återvinningssystemet Tork PaperCircle vill Ängelholms kommun minska klimatavtrycket och på sikt kan det införas på alla kommunens toaletter.

På Ekens förskola, Rönnegymnasiet, Toftaskolan, Rönnehallen och Stadshuset i Ängelholm finns numera särskilda papperskorgar för pappershanddukar på alla toaletter. Tillsammans förbrukar människorna här ca 5 000 kilo pappershanddukar om året och de har hittills förbränts som restavfall.

Med återvinningssystemet Tork PaperCircle beräknar Ängelholms kommun minska koldioxidavtrycket med 40 procent jämfört med förbränning, samtidigt som restavfallet förväntas minska minst 20 procent.

– Restavfallet på dessa platser består till allra största del av just pappershanddukar. Nu har vi ersatt deras restavfallskärl med ett så kallat torkkärl som enbart är för pappershanddukar, berättar avfallsrådgivare Heidi Semenius och fortsätter:

– Städpersonalen lägger pappershanddukarna i torkkärlet som vi tömmer varannan vecka. Pappershanddukarna mellanlagras på plastanläggningen vid Återvinningscentralen i Ängelholm. Fyra gånger om året skickas de till Mölndal, där kommunen samlar in pappershanddukar på sina äldreboende, och därifrån går alltihop till Lilla Edet som gör nya pappersprodukter av de använda pappershanddukarna.

Renheten måste vara minst 98 procent för att pappershanddukarna ska kunna återvinnas så det är viktigt att alla sorterar rätt. Därför har barnen i förskolan och eleverna på skolorna fått pedagogisk information om hur de ska göra och varför det är viktigt. Dessutom sitter det klistermärken på toaletterna som tydligt visar precis hur man ska göra.

Projektet i Ängelholm pågår ett halvår och ska sedan utvärderas. Faller det ut väl ska återvinningssystemet införas på alla kommunens toaletter och kan även spridas till andra kommuner.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt
Snabblänkar

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefon
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580