Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Lämna kläder för återbruk och återvinning

PUBLICERAD: 2019-05-29
Nu kan farfars uttjänta byxor och andra textilier få chans till ett liv i nya kläder istället för att eldas upp och återvinnas till energi. Inne på återvinningscentralen i Helsingborg kan du numera lämna kläder som går direkt vidare till återanvändning alternativt återvinning.

Tidigare kunde du lämna avlagda men användbara kläder på Återbruket men numera tar vi emot dem även inne på återvinningscentralen. Om kläderna är hela eller trasiga spelar ingen roll. Däremot behöver de vara hyfsat rena, torra och packade i säck. Vid klädcontainern finns säckar att packa i om du glömt göra det hemma.

Kläderna tas sedan om hand av NSR:s samarbetspartner Human Bridge, som återanvänder eller återvinner dem. Plagg som fortfarande går att använda i befintligt skick får chans till nya ägare i Sverige eller utomlands. Textilier som är trasiga återvinns till ny textil till exempel som fyllning i stoppade möbler.

– Genom att ta emot kläder både på Återbruket och inne på återvinningscentralen hoppas vi rädda 100 000 kilo textilier per år vilket innebär en avsevärt minskad miljöpåverkan, säger Anna-Karin Falkenström enhetschef för återvinningscentralerna.

Det går även bra att lämna skor och hemtextilier som till exempel dukar, gardiner och sängkläder i klädcontainern.

Det här får du inte lägga i klädcontainern

I klädcontainern får du inte lägga stoppad textil som täcken och dynor. Inte heller grovt nedsmutsade eller blöta textilier. Dessa ska istället läggas i containern för ej sorterbart.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefon
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580