Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Öresundskrafts stadsnät för Internet of Things gör det möjligt

Det som gör testet av bestäm-själv-tömning möjlig är sensorer som sitter i reglaget, knappen, och som skickar signaler till NSR:s ruttsystem. Men hur fungerar tekniken bakom testet egentligen?

Öresundskraft och Helsingborgs stad ligger bakom ett nytt öppet stadsnät som gör det möjligt att plocka upp signaler från små sensorer.

Johan Martinsson på Öresundskraft berättar om vad Stadshubben innebär:

– Den öppna Stadshubben är som ett nytt öppet Stadsnät, men för Internet of Things. I stadsnätet förmedlar vi Internet, TV och telefoni med en otroligt hög kvalitet och hastighet. I den öppna Stadshubben gör vi samma sak i grunden, men vi förmedlar data och digitala signaler mellan till exempel en sensor och en kund.

Öresundskraft och Helsingborg var först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things.

Här berättar de mer om systemet som kallas för Stadshubben och hur det kan användas.

Så här fungerar det

  • I februari 2017 skaffade Öresundskraft Sveriges första stadshubb.
  • Det är en trådlös infrastruktur som med hjälp av radioteknik (LoRaWAN) gör det möjligt att fånga upp signaler från sensorer på ett enklare sätt än tekniker som Bluetooth, WiFi och mobilnät. Dessa sensorer går att placera på ställen där det tidigare inte har varit möjligt, både på fasta och rörliga föremål.
  • Sensorerna kan rapportera i princip allt, som position, rörelse, fukt, temperatur, ljusstyrka och ljudnivå. Via en central mottagare, en basstation och det befintliga fibernätet, förmedlas informationen i krypterad form till respektive ägare. Trafiken är krypterad i flera steg vilket gör det tryggt för användarna.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close
Kontakt
Snabblänkar

Kontaktportal
Privat | Företag

Telefon
Växel: 042-400 13 00
Kundservice: 042-400 13 40

Hitta till oss

Organisationsnummer
556217-4580