Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Besökssystemet på NSR:s återvinningscentraler – Räcker verkligen 12 besök?

Med anledning av debatten kring dumpning av avfall i Helsingborgs stad (artiklar i HD/NST och SR Malmö)* där NSR och besökssystemet på våra återvinningscentraler nämns vill vi förtydliga bakgrunden och vad som gäller angående besökssystemet som infördes på våra återvinningscentraler 1 januari 2017.

Först vill vi klargöra att dumpning av avfall är ett lagbrott och det är något som kommunens miljökontor arbetar med. Vårt ansvar är att tillhandahålla möjlighet att lämna och källsortera avfall för både privatpersoner, företagare och verksamheter i NSR:s ägarkommuner. Och därefter ta hand om avfallet på ett säkert och miljövänligt sätt.

Varför har vi besökssystemet?

Ca 20 % av avfallstaxan, d.v.s. abonnemang på sophantering hemma, går till drift av återvinningscentralen. Den avfallstaxan är baserad på avfall som uppstår i den vardagliga skötseln i hushållet t.ex. ett trasigt fönster eller en kökslucka, inte hela köket eller alla fönster i huset.

Vi har stått inför det faktum att många småföretagare har trott att de har fått lämna avfall på återvinningscentralen. Detta har inneburit att invånarna har subventionerat företagens besök. Det är inte okej eller tillåtet och har inneburit att vi antingen skulle behöva höja invånarnas avfallstaxor eller erbjuda ett annat system för tillträde till återvinningscentralen.

Vi vill inte höja taxorna för alla eller skapa svåra regler, utan erbjuder istället fria besök för privatpersoner upp till 12 gånger per år. Det är vad avfallstaxan täcker. Samtidigt som vi har infört besökssystemet som underlättar för småföretagare att göra rätt för sig. Men som även gör det mer tillgängligt att lämna avfall då småföretagarna nu har möjlighet att lämna avfall på alla våra sex återvinningscentraler istället som tidigare, på endast tre återvinningsanläggningar.

Besökssystemet gör det även möjligt för oss att föra besöksstatistik. Det innebär att vi kan se när kunder besöker oss och kan därefter planera bemanningen av återvinningscentralerna på ett effektivare och smartare sätt. Stor personalstyrka när det är många besökare och en lite mindre när det är få besökare. Högre service till en lägre kostnad.

Vad innebär besökssystemet för privatpersoner?

I praktiken innebär det att när du kommer fram till återvinningscentralen checkar du in med ditt körkort eller ÅVC-kort**, ditt besök registreras och du ser i terminalen hur många besök du har kvar.

Som privatperson har du 12 fria besök. Om ni är två myndiga personer i hushållet, som är folkbokförda i någon av NSR:s kommuner, så har ni tillsammans rätt till 24 fria besök per år. Besöker du återvinningscentralen fler än 12 gånger per år kostar det 250 kr per gång. Man drar då sitt körkort som vanligt och får hem en faktura. Det går även bra att betala direkt med betalkort, kontakta personalen om du skulle vilja göra det.

Om du enbart ska lämna hushållens tidningar och förpackningar kan du kontakta personalen och visa ditt material så hjälper de dig att köra in för att lämna detta utan kostnad.

Har du fritidshus i någon av NSR:s kommuner, men är folkbokförd i annan kommun har du endast rätt till 12 fria besök oavsett hur många som är ägare eller nyttjar huset. Fastighetsägaren kan dock ansöka om ÅVC-kort som sedan kan användas av övriga familjemedlemmar. Men det är fortfarande 12 fria besök som gäller.

Antalet besök för de som har fritidshus men är skrivna i en annan kommun är kopplat till ditt personnummer, du kan inte få fler besök om du har flera abonnemang.

Vad innebär besökssystemet för småföretagare?

Är du småföretagare checkar du istället in på återvinningscentralen, precis som vanligt, med ditt kundkort, om du inte har något kundkort kan du ansöka om det här: www.nsr.se/skaffakundkort.

Varje besök kostar 200 kr exkl. moms. Om du använder kundkort faktureras summan, det finns även möjlighet att betala med betalkort på plats.

Tidigare har du som småföretagare haft möjligheten att lämna avfall på någon av våra återvinningsanläggningar, som är avsedda endast för företag, i Helsingborg, Höganäs och Ängelholm. Nu har du möjlighet att lämna avfall även på alla våra återvinningscentraler som finns i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Mer information om återvinningscentralerna hittar du här: www.nsr.se/atervinningscentraler/

Vad säger besöksstatistiken hittills?

Fram till 30 juni 2017 har stora delar av befolkningen, 68 %, i NSR:s kommuner inte varit på återvinningscentralen en enda gång och har alltså alla sina 12 besök kvar. Det kan exempelvis bero att man bor i flerfamiljshus och har tillgång till miljörum och grovsopsrum. Av de som någon gång under 2017 besökt någon av våra återvinningscentraler så är det 0,26 % som har använt upp alla sina fria besök. 30 % har mellan 6-11 fria besök kvar som kan användas under de knappa sex månader som är kvar av året. Denna statistik baseras på att det finns 200 510*** myndiga invånare i NSR:s ägarkommuner som var och en har rätt till 12 fria besök.

68,32 % invånare i NSR:s ägarkommuner med 12 besök kvar, 29,93 % besökare med 6-11 besök kvar, 1,48 % besökare med 1-5 besök kvar, 0,26 % besökare med 0 besök kvar.

Avfall hör inte hemma i naturen utan på våra återvinningsanläggningar och återvinningscentraler. Vi vill inte tro att människor väljer att utföra en kriminell handling för att det, efter 12 fria besök, kostar en slant att bli av med avfall. Dessutom när statistiken visar att det är 99,73 % av invånarna som har minst ett besök kvar ett halvår efter att besökssystemet infördes. Vår uppfattning är att de allra flesta är ansvarsfulla och vill göra rätt för sig.

*) Artiklarna:
https://www.hd.se/2017-07-26/over-400-dumpningsfall-i-helsingborg-i-ar
https://www.hd.se/2017-07-25/dumpning-allt-storre-problem-det-ar-alarmerande
https://www.hd.se/2017-07-26/fragor-och-svar-om-atervinningsavgiften

**) Personer som inte har ett körkort, eller har ett utländskt körkort, kan skaffa ett kostnadsfritt ÅVC-kort. Mer information och hur du ansöker om ett finns här: http://www.nsr.se/Default.aspx?ID=6066

***) Källa: SCB www.statistikdatabasen.scb.se. Fritidsboende som även de har 12 fria besök, är inte inräknade.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of nsr.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close